A párkapcsolat és az egészség összefüggései

A kapcsolatok központi szerepet töltenek be életünkben. Csak kevesen tervezik, hogy egyedül maradnak, ők is csak azért, hogy ne kelljen megtapasztalniuk egy párkapcsolat kellemetlen oldalait. 

Részlet Kurt Tepperwein: Gyógyító kapcsolat című könyvéből:


"Ezeket a néha valóban nehéz időszakokat azonban senki sem úszhatja meg, ha nem a párja, hát más emberi kapcsolatai által. A nézeteltérések nagymértékben befolyásolják hangulatunkat, és a testünket sem kímélik. De milyen összefüggések vannak a kapcsolataink és az egészségünk között? A könyvben ezeknek a kérdéseknek járunk utána, és megpróbáljuk kideríteni a válaszokat. 

Valójában nem a partnerünk az oka a problémáinknak – az ok bennünk rejlik, ő csak felszínre hozza. Szenvedésünket látszólag a másik ember okozza, igazából azonban a saját ellenállásunk betegít meg. Párunk elsősorban abban segít, hogy esélyt ad ellenállásunk feloldására. Felfedezhetjük általa az igazi szeretetet, és így felismerhetjük valódi lényünket. Ehhez a célhoz persze nem csak a párkapcsolat vezethet el, de ez az egyik legközvetlenebb és legszebb út. 

A párom kalitkába zár a féltékenységével 

Néhányan közvetetten szenvednek a féltékenységtől, ami azt jelenti, hogy a partnerük vagy mások korlátozzák őket a féltékenységükkel. 

Mi áll a háttérben? 

Amikor zavar minket valami egy másik emberben vagy valamelyik tulajdonságában, azon kell elgondolkodnunk, mi az, ami velünk nincs rendben. A másik csak a kiváltója a problémánknak, de sohasem az okozója. Az ok mindig mi magunk vagyunk. A másik csak azt akarja megmutatni nekünk, mi az, amit még nem fejlesztettünk kellőképpen vagy nem fogadtunk el magunkban. 

Talán az elfojtott féltékenységet, kisebbségi érzést vagy a veszteségtől való félelmet nem akarjuk észrevenni saját magunkban. Ezen okok miatt sokan, még ha tudattalanul is, de bele sem mennek igazán a párkapcsolatokba. 

A másik által gyakorolt kontroll a saját kontroll iránti vágyunkat is tükrözheti. Azért kontrolláljuk a viselkedésünket, hogy elkerüljük a nemkívánatos helyzeteket, ami a féltékeny emberekről ugyancsak elmondható. 

Mi a teendő? 

Ha féltékeny emberrel van dolgod, tedd fel a következő kérdéseket! 

  • Miben korlátozom saját magam? 
  • Milyen téren nem engedek meg magamnak valamit? 
  • Én is féltékeny vagyok? Félek a veszteségtől, vagy úgy érzem, nem vagyok elég jó a partneremnek? 
  • Egészen átadom magam a kapcsolatnak, vagy mindig nyitva hagyok egy kiskaput, amit természetesen a másik is érez?

 Ha belátod, hogy te okozod a saját féltékenységedet, nem lesz többé szükséged arra a féltékeny emberre sem, aki felhívta a figyelmed a saját hiányosságodra. Nézz befelé, hogy felfedezd az összefüggéseket, és változtathass a helyzeten!"

Megrendelem a Kurt Tepperwein: Gyógyító kapcsolat

 

Címkék: Párkapcsolat