Köszönöm, Titoktündér, Már Nem Félek A Sötétben! Annyira.....

Beck Andrea két mesekönyve is jelölést kapott a 2014-es Aranykönyv-díjra, a Titoktündér című könyv második része pedig bejutott a TOP 10-be. A szakmai elismerések mellett, bőven érkeznek olvasói sikertörténetek is: a gyerekeknek végre van önbizalmuk, jobban tanulnak, mernek szerepelni, vagy épp nem annyira félnek a sötétben.

Egy mese, melyben nincsenek robotok és halálfejek, sem fegyverek, űrlények vagy topmodell kinézetű teremtmények. Nincs benne csúnya beszéd sem, és a bugyuta, értelmetlen, semmitmondó történések is kimaradtak.” – írja a könyvének összefoglalójában Andrea. Be kell vallanunk valamit: szerencsés, hogy a szerző felnőtteknek is ajánlja a könyvet. Egyébként minden bizonnyal most pirulva újságolnánk, hogy nem tudtuk letenni.

Jaj, mit szólna ehhez a Titoktündér?

Tobias és Lola tündéri történetei tündérien asszimilálódtak az életünkbe. Merthogy mostanság minden apró negatív gondolatunkat ez a kérdés követi: “Jaj, mit szólna ehhez aTitoktündér?” Ja és emelje fel a kezét, aki olvasott már a könyvből a gyerekeiknek, és feltette már ezt a kérdést a lurkóknak, ha nem fogadtak szót.

Merthogy Lola nem csak valóra váltja az álmokat, hanem észrevétlenül ülteti el a pozitív gondolkodás magjait a kicsikben (és nagyokban). Például így:

…minden csak rajtad múlik! Eldöntheted, hogy egész délután mérgeskedsz és haragszol valaki másra itt a játszótéren, ahogy most Tina és Albert döntöttek., vagy vidáman játszol tovább.”

Interjú Beck Andreával

Mióta ír? Honnan jött az ötlet a pozitív életszemléletű mesékhez?

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem a fogalmazási feladatokat, az írás pedig egész életemben elkísért.  Első diplomámat is kommunikáció szakon szereztem, a hivatásom és további tanulmányaim azonban egészen a Titoktündér megszületéséig gazdasági területre sodortak.  Az ötlet nagyon egyszerűen érkezett: én magam felnőttként kezdtem el foglalkozni a pozitív életszemlélet elsajátításával. Ahogy egyre többet tanultam, fejlődtem ezen a területen, újra és újra felmerült bennem, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindezt már gyermekkorban megismerhetnénk, ha ez lenne az élethez és egymáshoz való természetes hozzáállásunk, nem pedig a negatív beidegződések.

A pozitív gondolkodás kialakítása kisgyermek kortól egyértelműen fontos. De hogyan tudja átadni ezt a szemléletet a mesekönyvek oldalain keresztül?

A gyerekek csodálatos módon átélik és feldolgozzák a hallott meséket. Ellazulnak, beleképzelik magukat az adott szituációba, azonosulnak a kedvenc kis hőseikkel és saját képeket teremtenek a hallottak alapján. Ez az állapot lehetővé teszi, hogy sokkal könnyebben befogadjanak és megértsenek olyan dolgokat, melyekről a szüleik már ezerszer beszéltek nekik, de mégsem értek célt vele. Ha a szülő elmondja, az „papolás”. Meseként hallva pedig kaland. Legjobb példa az életből erre egy édesanya nemrégiben az egyik közösségi oldalon írt hozzászólása, melyben elmeséli, hogy a kislányának ezerszer elmondta már a „ne állj szóba idegenekkel” című leckét, mégis akkor látta először, hogy meg is értette azt, amikor a Titok Klub című könyvben az erre vonatkozó mesét elolvasta neki.

Hogyan ad Lola útmutatást, segítséget a kicsiknek?

A Titoktündér első részében a főhős egy óvodás korú kisfiú Tobias és az ő személyes titoktündére, Lola, aki egy magára igencsak sokat adó aprócska tündérlány. Sok olyan hétköznapi kalandot élnek át együtt, ami bármelyik kisgyermek életében előfordulhat: félelem a sötétben, lámpaláz, csúfolódás, verekedés, kistestvér születése, betegség stb.

A könyv végére még két gyermek és a hozzájuk tartozó két titoktündér gazdagítja a főszereplők sorát. Innen folytatódik a második rész, a Titoktündér- A Titok Klub címmel, melyben a gyerekek már iskolába járnak és egészen más helyzetekkel, problémákkal találják szembe magukat, mint az első könyvben. Ilyenek például az anyagi helyzet miatti megkülönböztetés, a szülők esetleges különválása (akár távoli munka miatt), kisállat tartása, iskolai feladatokkal kapcsolatos felelősségvállalás, vagy a már említett kedveskedő, ám gonosz szándékú idegenek csábítása.

Milyen szerkezeti, tartalmi elemekre épült az első és a második rész? Van különbség a tematikában, nyelvezetben, vagy bármi másban?

Az első részben minden meséhez tartozik egy-egy varázskellék, melyek segítenek az éppen aktuális kérdés megoldásában, értelmezésében és főként elsajátításában. A második részben ezekből kevesebb van, viszont a már megismerteket használjuk, illetve itt egy-egy versike, mondóka  is segíti a könnyebb feldolgozást. Minden mese külön eseményt tárgyal, mindig valami olyasmit, ami az olvasóval is történhetne akár. Természetesen mindegyik pozitívan ér véget, hiszen egységesen a pozitív gondolkodás, az önbizalom növelése, az élet és önmagunk szeretete a vezérfonal mindkét könyvnél.  Nyelvezetükben nincs eltérés, mivel a két kötet nem jelent egyértelműen életkori behatárolást, általánosságban az elsőt 4-10 éves, míg a másodikat  5-12 éves korosztálynak ajánljuk, de ez nagyban függ az adott gyermektől. Van ennél fiatalabb és idősebb „olvasó” is.

Szokott kapni sikerélményről való beszámolókat? Felidézne egyet?

Hűha, nehéz feladat csak egyet felidézni! Szinte minden nap érkezik ilyen szülőktől, pedagógusoktól és mindegyik egyformán kedves a szívemnek! Minden gyerek más, mindegyiküknek másban segítettek ezek a mesék. Van, aki egészséges önbizalommal bírt, szívesen szerepelt, míg ki nem csúfolták és romba dőlt az egész. Újra kellett építeni. Van, akit a legkisebb kudarc is letör, őt meg kell erősíteni. Van, ahol a sötétség a legnagyobb félelem, megint máshol a kistestvér érkezésével borult fel minden.  Van, aki nem akar tanulni, másnál meg abból van probléma, hogy bár tanul, fél szerepelni.  Néhány idézet megtalálható a könyvek hátoldalán is, nem is tudom, melyiket emeljem ki. Néhány napja ezen jót nevettem én is:  egy hat éves, Zalán nevű kisfiú anyukája írta: Köszönöm, Titoktündér, már nem félek a sötétben! Annyira.

Jelentős olvasótáborra tett szert az eddig megjelent két könyv. Az első rész már angol nyelven is megjelent.  Jól sejtem, hogy tervben van a folytatás?

Igen, készül a folytatás. A tervek szerint idén nyáron fog megjelenni és remélem ugyanúgy fog tetszeni majd az olvasóknak, mint az első két rész!

Forrás: http://legjobboldalad.hu/

A Titoktündér könyvek megvásárolhatók az alábbi képre kattintva ( szállítási költség: 980 Ft , 12.000 Ft feletti rendelésnél INGYENES):

 titokmesesk_miki_nelkul_2.png