Tehetséges fiatalok - Bagdy Emőke könyve

A tehetség kibontakozása című kötet másként közelít tárgyához, mint a legtöbb, a tehetséges személyiséggel foglalkozó írás, hiszen a jövő reménységeire, a fiatal tehetségekre koncentrál, ugyanakkor szokatlan optikából teszi ezt: az eredetiség és a mögötte meghúzódó problémavilág sajátosságaira hívja fel a figyelmet.

 

  1. Hogyan lesz a „titokzatos többletből” tehetség?
  2. Utat tör-e magának a talentum?
  3. Van-e a tehetségnek, a tehetséges személyiségnek sötét oldala?

 

Bagdy Emőke, Kövi Zsuzsanna és Mirnics Zsuzsa alapos hazai kutatásuk eredményeit közreadva adják meg a választ a kérdésekre. A Helikon Kiadó gondozásában megjelent A tehetség kibontakozása című kötetükben – ahogy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a téma egyik szakértője fogalmazott – nem a tehetséges személyiség (ismert, felfedezett, kiművelés alatt álló) képességsajátosságait vizsgálták, hanem azt, ami az e fény mögötti árnyék: a nehéz és sötét oldalt, a lelki problématerületeket. Ezekkel ugyanis az eddigiekben kevéssé foglalkoztak a kutatók.

A kötet cselekvő módon, segítő gyakorlattal szolgálja a tehetség szabad kibontakozását, miközben arra is felhívja a figyelmet, hogy a tehetség abban is különleges, ahogyan csekély segítségre hatalmas pozitív változással válaszol. Az ugyanis – figyelmeztet Bagdy –, hogy a tehetség utat tör magának, kollektív tévedés. A zseni „úttörő” erőfeszítéseinek leggyakrabban betegség vagy korai halál az ára. A tehetséget 20 százalékban a magával hozott készség, hajlam, és 80 százalékban a ráfordítás, a motiváció, a szeretettel művelés határozza meg. Ettől függ, hogy a tehetségígéret valóra váltja-e magát.

Ebben a 80 százaléknyi figyelemben, támogatásban, törődésben és cselekvő szeretetben van óriási szerepük a szülőknek, pedagógusoknak, a nevelő munkában részt vevő szakembereknek. A tehetség kibontakozása című kötet őket szólítja meg, gyakorlati ötleteket adva a tehetségfejlesztésben alkalmazható lehetőségekkel kapcsolatban, hiszen – vallják a szerzők – fiatal tehetségeinket csak együttes és együttműködő segítő-támogató munkával tudjuk előre vinni azon az úton, amelyre tehetségük indította el őket.

Forrás: Helikon

A könyv megvásárolható az alábbi képre kattintva (akár ingyenes kiszállítással):