Ez a csomag is elkezdi útját...

csom1.jpg

*Lilla és Tündérbogyó - 30 érzelmi intelligencia fejlesztő mesék

A mesék önéletrajzi ihletésűek: azokra az érzésekre építettem őket, amelyeket gyermekkoromban megéltem, és az emlékezetemből sikerült felidéznem. A bennem élő felnőtt faggatta a bennem élő gyermeket, és fordítva, a gyermek a felnőttet, hogy ezeket a korai belső élményeket minél hitelesebben tudjam visszaadni. 

De miért is van szükség az érzelmi intelligencia fejlesztésére gyermekkorban? Ahhoz, hogy

  • lelkileg egészséges felnőtteké váljunk,
  • jó kapcsolatokat alakítsunk ki,
  • képesek legyünk együttműködni másokkal,
  • saját érdekeinket érvényesíteni, kezelni a konfliktusainkat, és
  • helyes döntéseket hozni, tárgyi tudásunk mellett elemi szükségünk van „érzelmi ügyességre”, pallérozottságra is: az érzelmek felismerésének, megfogalmazásának és hatékony szabályozásának képességére.

Mindezt fokozatosan sajátítjuk el gyermekkorban. Ha megtapasztalhatjuk azt, hogy a szüleink érzelmileg hozzáférhetők, érzékenyek a szükségleteinkre, kifejezhetjük feléjük a negatív érzelmeinket is, és ezeket csillapítják, akkor belsővé tesszük ezt a mintát, így tanuljuk meg az érzelmi szabályozás képességét. Ugyanakkor az is lényeges, hogy szülőként is hitelesen, kongruensen fejezzük ki érzelmeinket, vagyis az, amit kifelé mutatunk, azonos legyen azzal, amit megélünk - így tudunk a személyiségünkön keresztül a legerősebben hatni a gyermekünkre. Ebben a folyamatban fontos segítséget jelenthetnek számunkra a mesék. 

Tündérbogyó segít Lillának és a mesét hallgató gyermeknek is kifejezni az érzelmeit, megérteni és elfogadni azokat.

  • nem oktat ki,
  • nem mondja meg, mit kell tenni,
  • csupán ott van Lillával örömében, bánatában, magányában;
  • együtt érez vele, amikor csalódott;
  • megérti és visszatükrözi érzelmeit;
  • törődik a szükségleteivel, és támogatja őt döntéseiben.
  • Lilla kifejezheti előtte negatív érzelmeit is,
  • nem kell tartania attól, hogy barátja kineveti vagy megkérdőjelezi azokat.
Tündérbogyó példát mutat arra, hogyan lehet a fájdalmas belső élményeket – például a haragot, a testvérféltékenységet, a gyászt - feldolgozni, a félelmeket kezelni. Beszélgetnek szeretetnyelvekről, családi történetekről, az álmok, vágyak megvalósulásáról és a másság elfogadásáról is. A mesét hallgató gyermeknek a Lillával és Tündérbogyóval való azonosulás lehetőséget ad saját érzelmei megfogalmazására, kifejezésére és a hasonló önéletrajzi emlékek felelevenítésére.
Kívánom, hogy szülőként és pedagógusként mi magunk is legyünk Tündérbogyók, akik olyan élményekkel ajándékozzuk meg a gyermeket, amelyekre szívesen emlékszik majd vissza felnőttkorában, és amelyek erőforrást jelentenek számára a nehéz pillanatokban is.
ELSŐ OLVASÓI VISSZAJELZÉSEK A KÖNYVRŐL:

"Kedves Annamária! Tegnap nagy izgalommal bontottam ki a csomagot és nagyon örültem a gyönyörűséges könyvnek. Este már faltuk is a meséket a kislányommal. A Szívemben születtél különösen meghatott, mert mintha rólunk szólna. Köszönjük a csodás meséket!"
                                   Csopaki-Pólus Rita

 

*Felnőni a legkönnyebb úton (Üzenetek, amelyek nagyon boldoggá tesznek téged) könyv + cd

E világ gyermekei jelentik a jövõt.

A nekik szóló – magyarul és angolul is olvasható és hallható – üzenetek alapja a Ho’oponopono.

Megtanítja gyermekeinknek önmaguk szeretetét, a felelõsségvállalást, s azt, hogy minden és mindenki áldás az életükben.

A könyv igyekszik megtanítani a gyermekeket, hogyan találhatnak rá valódi lényegükre és hogyan élhetnek “tiszta szívbõl”, azért, hogy soha ne veszítsék el az örömöt és a békét, amelyhez születésük óta joguk van.

 

Kívánom, hogy a gyereknek és szüleinek is sok segítséget nyújtson ez a csomag.