Bagdy Emőke: érzelmileg mindig az édesanya nyelve lesz az első a gyermeknek

any_1377805181.JPG_726x473

A kisebbségi lét, a külhoni magyarok életét meghatározó egyik legfontosabb kérdés az anyanyelvhez való hozzájutás és annak használata gyermekkorban és a mindennapokban.

Egy gyermeknek természetes, ha több nyelvű beszédet is hall egyszerre, ugyanis kezdetben nem érzékeli a különbséget. Úgy tanulja meg az idegen nyelvet, mint ahogy bármi mást el lehet sajátítani kiskorban – fejtette ki Bagdy Emőke kedden a Kossuth Rádió a 180 perc című műsorában.

 Később ugyanúgy tudja majd használni – folytatta a klinikai szakpszichológus -, mint az anyanyelvét, ám érzelmileg mindig az lesz számára az első, amelyiket az édesanyja beszéli, hiszen már az anyaméhben is – bizonyos decibelkülönbséggel – azt hallotta, ezáltal mélyen beivódik az a fajta intonáció, dallam és ritmus, ami az anyanyelvet jellemzi – mutatott rá.

 Az álmodás nyelvét firtató kérdésre reagálva leszögezte, hogy az álom alapvetően anyanyelven játszódik le, és hosszú időnek kell eltelnie idegen nyelvi környezetben ahhoz, hogy a nyelvhasználat következtében átálljon a tudat a másik nyelven való álmodásra. Ehhez 20-30 évig kell eltérő nyelvű országban élni – hangsúlyozta. 

 

Forrás: MR1

 

Ha a cikket érdekesnek találtad,  nyomj rá egy "Tetszik"-et vagy "Megosztás"-t