Kezelhetetlen a gyerek? Így beszélj vele!

rambala_1378031260.JPG_258x358

Mielőtt azt gondolod, hogy a gyerek makacs és szófogadatlan, érdemes elgondolkoznod azon, vajon megfelelő módon próbálod-e kifejezni, mit vársz, mit szeretnél tőle.

Nagyszüleinknél nem volt vita téma, hogy ki fürdeti meg a gyereket, egyértelmű volt a férfi-női szereposztás. A szülők magabiztosabbak voltak abban is, mit várjanak el gyermekeiktől. A modern anya viszont elbizonytalanodik, ha felteszi magának a kérdést; vajón jó megoldás-e, ha a lányomat arra tanítom, legyen engedelmes? Ha ez azzal jár, hogy kevésbé tud kiállni magáért, mint a többiek, akkor nyilván nem ez a jó megoldás. Akkor talán álljon be az agresszív, egymást gátlástalanul letaposó érdekérvényesítők közé? „Sajnos elég sokan csak ezt a két lehetőséget ismerjük; üss vagy fuss." – mondja
 Rambala Éva, az Erőszakmentes Kommunikáció nemzetközi trénere. 

Kevés olyan szülő van, aki példát mutat abban, hogyan állhat ki a gyermek magáért, miközben figyelembe veszi a másik véleményét is. Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) módszere az ilyen élethelyzetekre kínál megoldást – és tanulható, ráadásul már gyermekkortól. 

Az EMK megközelítési módja és gyakorlati lépései épp abban segítenek, hogy megtanítsanak minket élni a lehetőséggel és így közelebb kerüljünk egymáshoz: 

1. Hallgasd meg a vitapartnered.  Még akkor is, ha a gyermekedről van szó.  
A meghallgatás NEM egyenlő az egyetértéssel. 
(Pl. a gyermek sáros cipővel trappolt végig a szobán és kérdésedre elmodja, hogy csak azért rontott be, mert imádja az új legót, amit épp tőled kapott és alig várta, hogy újra megnézze)

2. Soha ne azt mondd el, mi a baj vele. Elég annyi, hogy te hogyan látod a szituációt és hogyan érzed magad az adott helyzetben. 
(Pl. a helyett, hogy kifakadnál, mondd el, hogy mennyire örülsz, amiért ilyen izgatott az új játék miatt, ugyanakkor a lábnyomait látva most nagyon elkeseredtél)

3. Azt is tedd hozzá, miért fontos neked ez a dolog.
(Pl. azért, mert annyi mindent megteszel, hogy egy szép és harmonikus környezetben tudjatok együtt játszani azzal a legóval)

4. Végül érdemes elmondanod, mi az, amit szeretnél. 
(Pl. kérd meg, hogy segítsen neked ebben, majd zárásként kérdezd meg, ő hogyan látja most a helyzetet)

Blikk-információ
 
Ha szeretnél többet megtudni Rambala Éva Erőszakmentes kommunikáció anyagáról itt megtalálod:
 

Ha a cikket érdekesnek találtad,  nyomj rá egy "Tetszik"-et vagy "Megosztás"-t