Esti mese fontossága a gyermekünk életében - Esti meséhez meséskönyv ajánló első rész

id-10063643.jpg

Foto: freedigitalphotos.net/

A mai rohanó világban amiben élünk, nem könnyű helyt állnunk nap, mint nap a munkahelyen és a családi életben egyaránt.  Szülőként a csemeténk fejlődésére is figyelnünk kell, így még időben fel kell keltenünk gyermekünk érdeklődését a mese iránt.

A szülők már kicsi korba elkezdhetik a meseolvasást gyermeküknek. A kicsikre nyugtató hatással van szüleik hangja, hiszen már az anya méhében megbarátkoztak ezzel. Az agy 90%-a 5 éves korig fejlődik ki, a szülők pedig olvasás révén már az óvoda megkezdése előtt is stimulálhatják ezt a folyamatot.

Tudtad, hogy az esti mese olvasása erős kötelék közted és gyermeked között?

Egy könyvet olvasni a gyermekednek azon túl, hogy remek időtöltés, de szorosabb lelki kapcsolat alakul ki szülő és gyermek között, ami mérhetetlen fontos a kiegyensúlyozott boldog élethez. Az alvás előtti meseolvasás megnyugtatja a gyermeket, egy olyan nyugalmi állapotba kerül, aminek következtében könnyebben alszik el. Gyerekeinken keresztül, nekik mesélve újra átengedhetjük magunkatis a mesék varázslatos hatásának. A mesék és gyerekeink reakciói feleleveníthetik saját gyerekkorunkat, és érett felnőttként, felnőttkori tapasztalatainkkal összevetve

Összebújni jó!

Olvasás közben az érintés és egymás közelségének intimitása jó érzéssel, biztonsággal az összetartozás élményét éli meg a szülő és a gyermeket egyaránt.

Saját (Cs. Kriszta) tapasztalatom a meseolvasásról:

'Mesét olvastam egy kislánynak a napokban és azt vettem észre, hogy már a mese elején Ő rám szegezte tekintetét és láttam, hogy Ő a mese világában van, a „belső mozi” által megelevenedett a mese. A belső képekkel átélte a mese eseményeit. Annyira helyes volt!'

Vekerdy sorai jutottak eszembe:

„Az elaboráció (feldolgozás) legfontosabb eszköze: "a világról való tudást a saját belső képeimbe öltöztetem". A gyerek saját belső képet vetít ki játékaiban ("Ne lépj a fűre, az a tenger!" szól rá a felnőttre játék közben.) A mesét hallgató gyereknek kettős tekintete van. Rászögezi tekintetét a mesemondóra, látni, hogy már alig lát, elindult a "belső mozi", a belső képek sorozata”

 Milyen a jó mese?

  • A jó mese szórakoztat és felkelti a kíváncsiságot.
  • A jó mese szolgál, lelki tápláléka a gyermeknek.
  • A jó mese nem csak szórakoztat, hanem jóra is tanít.

Az egyik legjobb és legcsodálatosabb dolog, amit gyermekünknek adhatunk az a meseolvasás. Szakítsunk esténként 20-30 percet gyermekünkre, és olvassunk neki. Fontos, hogy akkor se hagyjuk abba a mesélést, ha gyermekünk az iskolában megtanul olvasni. Olvassunk egy darabig közösen, és fokozatosan hagyjuk áttérni az önálló olvasásra. Így nevelhetünk boldog, kreatív, olvasó gyerekeket Egy mese pedig minden este belefér.

Nagyon sok meséskönyv roskadozik a boltok polcain, de melyiket válaszd? Ebben szeretnék a segítségedre lenni.

Vidám Tapsi és Mérges Tapsi kalandjai 

 Ezt a meséskönyvet óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánlom.

Miben más ez a könyv a többi meséskönyvektől?

A mese két nyuszi párosról szól Vidám Tapsi és Mérges Tapsi mindennapjairól. Betekintést kapunk, hogy egy eseményre ha pozitív (Vidám Tapsi) vagy negatív (Mérges Tapsi) hozzáállással, milyen kimenetele van az adott eseménynek.

Röviden összefoglalva: finoman nevel a pozitív gondolkodásra, a megoldás centrikus hozzáállásra. Most jöjjön egy mese részlet:

„Jól gondolta Vidám Tapsi, az ebéd már valóban elkészült. Káposztaleves illata töltötte be a konyhát. Az asztal ízlésese megterítve, közepén a vázába tarka, mezei csokor.

Nyuszi Papa már ott ült, és várta, hogy a fiúk kézmosás után helyet foglaljanak.

Mérges Tapsi kicsit késet, mert alkudozni kezdett az anyukájával. Azt hajtogatta, hogy az ő keze tiszta, és nem érti, miért kell állandóan kezet mosni.

Az asztalnál folytatódott a műsor. Amikor megtudta, hogy káposztaleves és kelbimbó van ebédre undorodva nyafogta:

-Pfúj! Ki nem állhatom! Még a szaga sem jó! Miért nem répafőzeléket csináltál anyu? Vagy kalácsot, vagy kekszet! Ezeket utálom! Rájuk sem tudok nézni!

- Meglátod ízleni fog, ha megkóstolod! – mordult rá Nyuszi Papa haragosan és figyelmeztette, hogy nem illik így beszélni és viselkedni.

Vidám Tapsi is szívesen esett volna répát, de ő úgy gondolta, hogy ezt megkóstolja, hisz nem lehet állandóan csak répát enni. Úgy is tett. Bekapott egy kanál leveset és képzeld ízlett neki! Két tányérral is evett belőle. Jól is lakott.”

Ha érdekesnek találod ezt a meséskönyvet az alábbi képre kattintva bővebb infót találsz a különleges meséskönyvről(akár ingyenes kiszállítással):

megnezem_1.JPG

A cikk második része itt olvasható!

Néhány meséskönyv pár napig kedvezményes áron webáruházunkban kapható!