Hogyan lehet stresszmentes a karácsony?

Az év végi ünnepek varázslatos időszakot jelentenek, különösen, ha a fontos dolgokra figyelsz, a többit meg el tudod engedni.

A csodás ünnepet könnyen elronthatja az a sok minden, amit meg kell csinálnunk. Vagy amit magunkra erőltetünk, mert szerintünk a családnak szüksége van rá.

Te is túlterheltnek érzed magad ezekben az időszakokban?

Néhány dolog, ami megtörténhet velünk:

Munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz egész évben tartó valóság a legtöbbünk számára.

De a december egy amúgy is túlterhelt napirendet még zsúfoltabbá tehet. Ami azt jelenti, hogy még stresszesebbnek érezzük magunkat a munkahelyünkön, mint eddig.

Hogyan fogunk minden munkának a végére érni?

A kollégák is nehezebben fókuszálnak a feladatokra, ami mindenki számára megnehezíti ezeket az utolsó napokat. És mi a helyzet a céges bulikkal? Még azok is rátesznek egy lapáttal az amúgy sem kevés stresszre.

A vásárlások, ajándékok miatt a december még komolyabb anyagi megterheléssel jár, mint az év többi része. Sokan többet költenek az ajándékokra, mint amennyit valójában megengedhetnének maguknak.

Hogyan csökkentsük a gyerekek igényeit? Vagy adjunk meg nekik mindent, amit szeretnének?

Az anyagi kérdések újabb feszültségeket teremtenek. Jobban járunk, ha olcsóbb ajándékok után vadászunk: ennek komoly stresszcsökkentő hatása lehet.

Stressz a kapcsolatokban

Az ünnep fénypontja, ha a családunkkal és barátainkkal találkozhatunk.

De sokkal nagyobb az esélye annak is, hogy régi családi sérelmek elevenednek fel. Vagy az ünnepekkor (még családi körben is) érezhetjük magunkat magányosabbnak, mint máskor.

Ezek megint újabb stresszforrást jelentenek.

Szabadidő

Az ajándékok beszerzése, a közösen eltöltött idő megszervezése újabb stresszt jelent, még mielőtt élvezhetnénk az eredményt.

Mivel annyira sok minden okozhat istresszt ebben az időszakban, nagyon fontos, hogy a lehető legegyszerűbben megtanuljuk kezelni.

A stressztől kétféle módon lehet megszabadulni:

  • oldjuk a feszültséget a testünkben,
  • és oldjuk az érzelmi, mentális stresszt.

A leghatékonyabbak akkor leszünk, ha a kettőt egyszerre meg tudjuk tenni.

Ha mindkét stresszt egyszerre oldjuk, azt is befolyásoljuk, hogyan reagálunk a jövőben ugyanezekre tényezőkre – azaz nem engedjük, hogy ugyanolyan mértékben hassanak ránk.

De a legelső feladat, hogy minimalizáljuk a feszültséget keltő tényezőket (főleg ebben az időszakban).

Hogyan éljük túl az ünnepeket szülőként?

Valószínűleg sokan vannak, akiknek a gyerekkori karácsonyi emlékei nem túl pozitívak. A karácsony a túlzott pörgésről és stresszről szólt már gyerekkorban is. Az anyák, nagymamák folyamatosan sürögtek, sütöttek-főztek, takarítottak. Azt akarták, hogy minden tökéletes legyen, mindenkinek jó legyen. Még azon az áron is, hogy közben a család teljesen kikészült.

De vajon fontos-e, hogy ugyanezt a „hagyományt” kövessük?

Hogy minden tökéletes legyen, mire az ünnepek elérkeznek?

Mi lenne, ha a sok stresszt okozó „nagy készülődés” helyett kisebb léptékben gondolkodnánk?

Lehet a gyerekekkel díszeket készíteni, vagy csak kószálni a városban, és csodálni a fényeket, a karácsonyi díszítéseket.

Beszélgethetünk velük a fények ünnepéről és arról, hogy az ajándékozás, az ünneplés arra jó, hogy örömtelivé tegyük az év legsötétebb és leghidegebb időszakát, amíg meg nem érkezik újra a nap. Ilyenkor pihenünk, nevetünk, játszunk és megbecsüljük egymást.

A legfontosabb képesség a szülők számára, hogy kezelni tudják a saját érzéseiket, és képesek legyenek nyugodtak maradni még ezekben a stresszes időszakokban is.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az ünnepek nemcsak nekünk stresszesek, hanem a gyerekeknek is.

A sok várakozás és izgalom őket is befolyásolja, ők is más hangulatban vannak, amit valahol le kell vezetniük. Nekik is sokkal több az iskolai, és otthoni esemény, mint máskor.

Az egész család elfoglaltabb körülöttük.

A napirendjük többször is felborul. Az alvásidejük megváltozik.

Szorongani kezdhetnek, hogy „vajon elég jók voltak-e”, „megérdemlik-e az ajándékokat, amire vágynak”.

A gyerekek abban az értelemben is tőlünk függnek, hogy hogyan szervezzük meg a környezetüket, és abban az értelemben is, hogy hogyan szabályozzák a hangulataikat.

Forrás: http://www.nlcafe.hu/eletmod/20141215/stresszmentes-karacsony/