Meditáció az iskolában

meditacio_1367679489.jpg_225x225

"Nagyjából kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján taníthatnak majd meditációt és relaxációt az iskolában. Az új Nemzeti alaptantervbe és a testnevelésóra kerettanterveibe ugyanis bekerült a relaxáció, az egyik ötletgazda szerint így kevésbé lesznek majd idegesek a diákok, és "a testük és lelkük egyensúlyba kerül".

 A tavaly elfogadott Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben is szerepel, hogy szeptembertől a testnevelésórákon tanítani kell a meditációt és a relaxációt. Eddig közel kétszáz pedagógus végezte el a továbbképzést, amely alapján taníthatják a relaxációt a diákoknak - mondta a Beol.hu-nak Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke, a program egyik kidolgozója.

 A tanárok harminc óra alatt saját élményeket szereznek a témában, a további harmincban pedig megismerkednek azzal, hogyan kell továbbadni - mondta a pszichológus. A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, "a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van" - mondta Bagdy. A tervek szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont már a testnevelésóra keretében heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

A kerettantervekben az szerepel, hogy az iskolásoknak el kell sajátítaniuk a relaxációs alapismereteket, ezek közé tartozik például a belső figyelem, az  önkontroll, a testtudat, és a feszültségek feloldása. Bagdy Emőke szerint a rendszeres relaxáció után a gyerekek könnyebben tanulnak majd, "kevésbé lesznek idegesek, a testük és lelkük egyensúlyba kerül".

  Bagdy Emőke azt is mondta, hogy nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció", illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal. Hozzátette, a tanárok is elnyűttek, kiégettek, nekik is hasznukra válhat mindez."

Forrás: origo.hu

Nektek mi a véleményetek a meditációról?

Nekem csak jók a tapasztalataim. Felnőttként nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok amióta meditálók. A gyermekem 7 éves volt mikor megismerkedett az agykontrollal és a meditációval, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy javára vált.

Ha esetleg a meditáció felkeltette érdeklődésedet az alábbi linken gyerek és felnőtt anyagokat is találsz.

http://netbutik.unas.hu/shop_search.php?search=medit%C3%A1ci%C3%B3

Továbbá, ha további infót szeretnél a meditációról itt megtalálod:

http://testlelekszellem.blog.hu/tags/Medit%C3%A1ci%C3%B3

Ha tetszett az írás oszd meg ismerőseiddel, lehet hasznukra lesz.

Krisztina