ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ A PÁRKAPCSOLATBAN

"Nagyszüleim idejében még nem folytattak hosszas vitát azon, ki marad otthon GYES-en, ki fog elmosogatni, segíteni leckét írni vagy takarítani.  Ma már tényleg ahány ház, annyi szokás. Viszont attól, hogy megnőtt a szabadságunk, társadalmilag is egyre elfogadottabb, hogy másként tegyünk dolgokat mint, a megszokott. Ennek mellékhatása az egyre több konfliktusforrás is. 

AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ HASZNÁLATÁVAL KONFLIKTUSOK NÉLKÜL FOGUNK ÉLNI?

A konfliktusok nélküli kapcsolatok szerintem akkor valósíthatóak meg, ha mindketten igen magas tudatossági szinten, fejlett kommunikációs készséggel rendelkezünk. A legnagyobb veszélyét abban látom, hogy nem beszéljük meg az esetlegesen felmerült problémákat.

Sokkal könnyebben megvalósíthatónak vélem, hogy a konfliktusok kimenetelét megváltoztathassam.  Amíg eddig a párkapcsolaton belüli konfliktusok az egymástól eltávolodás lehetőségét hordozták magukban, addig az Erőszakmentes kommunikáció gyakorlásával minden konfliktus egy nagyszerű lehetőség egymás mélyebb megismerésére, és ezen keresztül az egymáshoz való közeledésre.

FONTOS, HOGY MINDKÉT FÉL ISMERJE AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓT?

Nincs szükség arra, hogy mindkét fél ismerje vagy jártas legyen az EMK szemléletmódjában. Elegendő, ha az egyik fél elkötelezett, és viszonylag gyakorlott az EMK használatában. Ha a másik fél nem ismeri az EMK-t, de többször is megtapasztalja, hogy képes vagyok egyformán odafigyelni a saját és az ő jóllétére, akkor előbb - utóbb ő is másként viszonyul hozzám.

Egy párkapcsolatban szerintem a legfontosabb kérdés, hogy az adott pillanatban összeér a kettőnk szíve vagy sem.  A másik legfontosabb kérdés, hogy miféle kapcsolatot szeretnék: én legyek az oxigén a társam tüdejében, vagy a csokor virág az asztalon.  Az első változat azt jelenti, hogy nélkülem nem tud élni, a második pedig azt, hogy nélkülem is jól él, csak velem még jobban.  Tapasztalatom szerint sokan álmodunk a második féle párkapcsolatról, csak nem könnyű a kivitelezés. "

Forrás: rambala.hu

Az erőszakmentes kommunikáció elsajátítható az alábbi cd-ről:

http://netbutik.hu/spd/A69/Szivek-es-szavak-CD

vagy tréningen:

http://www.rambala.hu/hu/esemenynaptar/