Melyik stressztípusba tartozol? Íme a megoldás

Ha megtudod melyik stressztípusba tartozol, megtalálhatod azt a legjobb módszert, melynek segítségével hatékonyan lazíthatsz! 
Ha...
- a feszültségtől gyakran megfájdul a fejed
- nehezen lazítasz
- folyton aggodalmaskodsz, tele vagy feszültséggel
Az ebbe a csoportba tartozó embereknek szervezetében különösen magas a stresszhormon (kortizol) szintje. Hogy ez mit jelent valójában? Egyszerre több feladatot végzel és szinte képtelen vagy lazítani. Amikor hazaérsz, akkor sem a távirányítóért, hanem a telefonodért nyúlsz, hogy ellenőrizd a másnapi teendőidet.
Megoldás: gyalogolj vagy fuss egy barátoddal!
Az aerob mozgások tökéletesek tested kortizolszintjének redukálásához. Így tehát a stressz csökkentéséhez keress valamilyen mozgást, amit élvzel: gyorsgyaloglás, sziklamászás, kerékpározás – és vidd magaddal az egyik barátodat is. Hogy miért van szükséged társaságra? Ő megakadályoz abban, hogy aggodalmaskodni kezdj a munkád miatt. Még jobb, ha közben kicsit beszélgetni is tudtok. Ha ráadásul be tudod iktatni a sportot reggelre, azzal segíthetsz magadon a legtöbbet, ugyanis nem csak frissen indulhatsz neki a napnak, hanem ilyenkor támadhatsz a leghatékonyabban, ugyanis a test kortizolszintje ilyenkor a legmagasabb.
Ha...
- rendszeresen megmagyarázhatatlan fájdalmakkal küzdesz
- reggelente képtelen vagy kikelni az ágyból
- a legkisebb stresszre is rosszul reagálsz
Megdöbbentő, de a testedben nem termelődik elég kortizol! Ez azért rossz, mert a stresszhormonnak jó hatása is van: segít az immunrendszered felpörgetésében. Ennek hiányában tehát szervezeted nem tud jó eséllyel küzdeni a betegségek és fájdalmakkal szemben.
Megoldás: egyél csokit!
A legalább 70%-os kakaótartalmú fekete csokoládé növeli az endorfin nevű boldogsághormonokat a szervezetedben, amely szakértők szerint az apró fájdalmak leküzdésébnen is hatásos. Emellett érdemes valamilyen olyan tevékenységet végezned, mondjuk jógázz vagy meditálj, mert ez nem csak arra jó, hogy helyreállítja a stresszválaszt a szervezetedben, segít ellazulni, segít a jelenben maradni, hanem az immunrendszeredet is megerősíti.
Ha...
- ambiciózus vagy, hajszolod a sikert
- hétvégenként szinte összeomlasz a fáradtságtól
- folyamatosan mozgásban vagy
Nem csak a stresszhormon szintje magas a testedben, hanem erős a paraszimpatikus idegrenszered is, amely a test nyugalmi állapotáért felel. Ennek eredményeként nem érzed a határaidat: szinte a végkimerülésig hajszolod magad, rendszeresen túlórázol és egyszerre egymillió dologgal fogalalkozol. Nem tudsz lazítani, hanem a kimerültségtől egyszerűen összeomlasz, és jó sok időre van szükséged ahhoz, hogy újra összeszedd magad.
Megoldás: egyél tojást reggelire!
Az úgynevezett esszenciális fehérjék nagy szerepet játszanak az idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek képzésében ( pl. dopamin, norepinefrin), amelyek a stressz hatására jelentősen csökkennek a szervezetben, illetve egyben a központi idegrendszerre hatva fájdalomcsillapítóként is működnek. Fogyassz tehát rendszeresen fehérjedús ételeket ( hal, csirke, sovány marhahús, tökmag, mogyoró, gomolya túró, szezámmag és teljes kiőrlésű gabonafélék), hogy megelőzd a kiégést.
Ha...
- nehezen fejezed ki az érzelmeidet
- gyakran érzed magad letargikusnak, amikor semmi sem érdekel
- csak ritkán élsz meg intenzív érzelmeket
Ebben a ritka esetben a te paraszimpatikus (nyugalomért felelős) idegrendszered igencsak aktív. A jó hír, hogy ritkán tapasztalsz érzelmi hullámvölgyeket, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy gyakran annyira közömbös és kedvetlen vagy, hogy nem tudod megmondani, mire is vágysz valójában.
Megoldás: vezess naplót!
Közelebb kerülhetsz önmagadhoz és az érzelmeidhez, ha rendszeresen naplót vezetsz. Nem kell hosszú sorokat a papírra vetned, Amennyiben naponta csak két sort írsz arról mit érzel, milyen érzelmet fojtottál magadba, már az sokat segíthet abban, hogy jobban ki tudd fejezni magad. Meglátod örömtelibb életed lesz, és nem fogod azt érezni, hogy valaki másnak az életét éled.
Forrás: http://www.astronet.hu
Amennyiben stresszes életvitelt folytatsz, és a fentieken túl jó lenne egy kis segítség figyelmedbe ajánlom az alábbi kiadványokat:
meditacio.png