Félsz az elutasítástól, kritikától?- Brian Tracy üzenete

Tudtad, hogy életedben a legnagyobb stresszt az elutasítástól és kritikától való félelem okozza? Ez az elutasítástól való félelem a főnököd vagy más személyek jóváhagyása vagy helytelenítése miatti túlzott aggódásban mutatkozik meg. Az elutasítástól való félelmet gyakran korai gyerekkorban tanuljuk annak eredményeként, ha a szülő a pszichológusok által úgy nevezett "feltételes szeretetet" ad. Megtapasztaltad már ezt a félelmet?

Emelkedj a jóváhagyás szükséglete fölé!

Sok szülő elkövette azt a hibát, hogy csak akkor adott szeretetet, jóváhagyást gyermekének, ha azok azt tették, amit a szülők akartak, hogy tegyenek. Az a gyerek, amelyik ebben a feltételes szeretetben nő fel, egész életében mások feltétlen jóváhagyását fogja keresni. Amikor a gyermek felnőtt lesz, jóváhagyás iránti igénye a szülőkről a munkahelyre, a főnökre tevődik át. A felnőtt munkavállaló minden gondolatát a főnök véleménye tölti ki. Ez később egy meg nem határozott magas szintnek való rögeszmés megfelelési kényszerhez vezet.

Kerüld el az "A típusú viselkedést"!

Két San Francisco-i szívspecialista, Dr. Rosenman és Friedman ezt a teljesítmény megszállottságot "A típusú viselkedésnek" definiálták.
A szakértők szerint a férfiak 60%-a és a nők 30%-a így viselkedik.

Ne égesd ki magad!

Az A típusú viselkedésnek enyhébb és extrém formái is léteznek. Az úgynevezett "Igazi A típusok" olyan nyomás alá helyezik magukat azért, hogy főnöküknek kedvére tegyenek, hogy ezáltal saját maguk kiégnek. Gyakran szívinfarktusban halnak meg 55 éves koruk előtt. Ezt az A típusú viselkedés, amit a gyerekkori feltételes szeretet váltott ki, nagyon komoly stresszel kapcsolatos fenomén az amerikai munkahelyeken.

Gyakorlatok

Íme két dolog, amit azonnal megtehetsz, hogy kezelni tudd elutasítástól, kritikától, helytelenítéstől való félelmedet.

Először is vedd észre és fogadd el, hogy mások véleménye nem annyira fontos, hogy emiatt ideges, boldogtalan vagy túlaggódó légy.
Még akkor is ha egyáltalán nem kedvelnek, annak semmi köze a te személyes értékedhez, fontosságodhoz.

Másodszor pedig utasítsd el azon aggodalmadat, hogy szerinted mások mit gondolnak rólad. A valóság az, hogy a legtöbben egyáltalán nem gondolnak rád.
Lazulj el és élj tovább!

Forrás: http://inspiralo-uzenet.blogspot.hu/2013/05/felsz-az-elutasitastol-kritikatol.html?m=1