Tudod, hogy az öt szeretnyelvből melyik a tiéd?

heart-1192662_960_720.jpg

És azt tudod, hogy ha gáz van a kapcsolatodban, a szeretetnyelv (igen, ez a neve, de majd mondjuk másként is), illetve annak kifejezése azonnal segít rájönni?

Továbbá, ha a másik nem beszéli ezt a nyelvet, akkor lehet, hogy nem fog működni a kapcsolat?

Az az igazság, hogy magadnak teszel szívességet, ha minél előbb kitalálod, hogy a tiéd melyik.Mármint a SZNY-es (jó, jó, lesz még jobb is, dolgozom rajta). És biztos lehetsz benne, hogy ha tudod, a partneredé melyik, sok-sok felesleges vitától és konfliktustól kímélheted meg magad.

Nézzük mi ez a öt dolog: ajándékozás, minőségi idő, dicséret, cselekvés és érintés. 

Hogy fejezed ki a szeretetedet, és neked mire van szükséged?

Ajándékokra (apróságokra gondolj)?

Arra, hogy a szerelmednek legyen rád minél több ideje?

Hogy mindig legyen hozzád egy-egy elismerő szava?

Hogy inkább tettekben, szívességekben mutatkozzon meg a szerelme?

Vagy folyton simizzen, puszilgasson, ölelgessen?

Nem probléma, ha a két ember szeretetnyelve nem ugyanaz. Az viszont már igen, ha te nem tudod a sajátod, és a szerelmed nem tudja a tiédet. Bár időről, időre megállunk gondolkodunk a kapcsolatunkról, mi most mutatunk egy másik oldalt is.

5_1.jpg

Ajándékozás

Ez érthető a legkönnyebben.Hiszen ha neked ez fontos, akkor érzed, hogy szeretnek, ha párod folyamatosan ajándékokkal fejezi ki a szerelmét, akkor ez fizikai valóságban ölt testet. Ha partnered elfelejt virágot venni születésnapodra, soha nem kapsz tőle kis cukiságokat azzal, hogy "képzeld eszembe jutottál a benzinkúton, és hoztam neked egy plüssmacit", vagy a zöldségestől egy nagy piros almát, akkor valószínűleg nem lesz könnyű a kapcsolat. Mi, nők szeretjük, ha megajándékoznak minket, azonban nem mindenkinek egyformán lényeges ez.(Nekem például egyáltalán nem.)Ez persze nem azt jelenti, hogy nem vagy fontos neki, csak másként fejezi ki. A kérdés, hogy tudsz-e békülni ezzel.

Minőségi idő

Vannak párok, akik hetente elutaznak kettesben, és vannak olyanok, akik egyáltalán nem igénylik ezt. Ők azok, akik hatalmas társasággal nyaralnak, míg másoknak a hideg futkos a hátukon, ha be kell engedniük valakit az intim szférájukba. Ha te az utóbbiba tartozol, és a párod nem érti, miért akarsz megint otthon tölteni egy estét kettesben, amikor a héten már volt egy ilyen, akkor bizony lehet, hogy nem találkoztok az út felénél.

Dicséret

Reggelente "elvárnád", hogy megdicsérje a külsődet? Fontos neked, hogy ha napközben felhívod és elmeséled a sikeredet, az egekig magasztaljon? Vagy ez egyáltalán nem számít neked?

Ha folyamatosan dicsérő szavakra vágysz, nem feltétlenül azt jelenti, hogy az önbecsülésedet kell feltuningolni. Egyszerűen te az a típus vagy, aki ÍGY érzi, hogy szeretik, ebből táplálkozik, ez élteti az érzelmeit.

Cselekvés

... és van ennek a totálisan ellenkezője, aki azt mondja, nem érdekelnek a szavak, inkább mutasd meg, mennyire szeretsz. Vedd le a terheimet, könnyíts az életemen, akár minden nap,. Ismerjük azt a kapcsolatot, ahol a férfi becsavarja a villanykörtét? Na, ott valószínűleg ez a helyzet, Így szokták meg, így szeretik. Nem mintha a nő ne tudna ezt megcsinálni, de a férfi megteszi a kedvéért. Másokat ez például egyáltalán nem mozgat. Kicserélik a villanykörtét, és inkább dicséretet várnak. reggelente, hogy milyen jól néznek ki... Bonyolódik? Pedig nem, egy kis önismerettel közelebb juthatsz a felismeréshez, hogy te melyik típus vagy!

Érintés

A pszichológiában sokan sokféleképp magyarázzák az ölelés és az érintés fontosságát. Természetesen nem szállunk ezzel vitába: nagyon fontos! De van, akinél nagyobb súllyal esik a latba, mint másoknál. Vannak, akik egészen jól elvannak moziban vagy egy koncerten egymás kezének szorítása nélkül, és vannak, akiknek ez létszükséglet. Úgy indul a nap, hogy megcsókoljük egymást az ajtóban, és úgy ér véget, hogy megöleljük egymást. Csodálatos érzés, de nem mindenkinek annyira fontos, mint például egy apró bigyó, amiről a másiknak, eszébe jutunk, vagy egy kedves üzenet a nap közepén...

Egy biztos: minél előbb kiismered magad, minél előbb rájössz, hogy a partnerednek és neked mi s szeretetnyelved, annál többet tudsz majd adni.

Akár korlátlanul.

részlet a Hidasi Judit - Gondolatmappa című könyvéből

Ez a te könyved, ha:
  • szerelmi bánatban szenvedsz
  • kimondatlan gondolatok gyötörnek
  • kisgyermekes édesanya vagy, és bűntudatod van amiatt, ha szeretnél egy kis kimenőt az anyaszerepből

Ha érdekesnek találod a könyvet érdemes tovább olvasni- kattints a könyvre:

gondolatmappa.JPG

..............................................................................................................................................

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is. Köszönöm:-)

Gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni.

Szeretettel várlak :-)