2019.máj.28.
Írta: netbutik

Öröm, harmónia, boldogság

 

magnolia-flower-3791387_960_720.png

"A címben foglalt három szó jelentése gyönyörű, az öröm, a boldogság és harmónia mindannyiunk vágyainak középpontjában állnak. Jelentőségükhöz fogható szépséggel leginkább a költők írnak róluk, de a szépírói kifejezés is pompásabban tudja elénk idézni ezeket, mint mi, vágyakozók, akik életünk örömteli, boldog pillanataiban találunk rá a valódi jelentésükre.

Egykori professzorom, Kardos Lajos is azt tanította: az öröm valami rossznak az elmúlása, a megélt megkönnyebbülés felszabadító boldogsága. Mindnyájan tudjuk, hogy sokféle optikai lehetőség, célszerű hát egyet választanunk.

A mi közelítésünk egyszerű, konkrét. azt kérdezzük, milyen természetes, közvetlen, az élet mindennapjaiba szövődő lehetőségeink vannak arra, hogy örüljünk, hogy boldogok legyünk?

Mi minden vesz körül bennünket, és kínálja az örömöt, ami mellett talán el is megyünk, észre sem véve az ígérkező boldog pillanatot?

Ha meggondoljuk, létezésünkben maga az egészség is harmónia képességének üzenete. Testünk nagy egységében minden parányi sejtünk „tudja a dolgát”, és működésének ritmusában illeszkedik a többihez, ekképp az egészség az őssejtekig programozott rend a működési szabályok szerint, ritmusában is összhangban megvalósítható működés. Ilyenkor minden a helyén, és saját, programozott ütemében működik bennünk. Rögvest érezhetjük viszont a nyugalomban testet öltő harmónia megbomlását, ha szívünk hevesebben kezd dobogni, pulzusszámunk felszökik, vérnyomásunk megnő, noha az okozótól és a hozzá való érzelmi viszonyunktól függ, hogy harmóniavesztés friss örömérzetet kelt-e, vagy éppen az elutasító érzéstartományban gerjeszt feszültséget.

photo_by_davids_kokainis_on_unsplash.jpg

Bizony, észrevehetjük, hogy nehéz a három jelentést közös nevezőre hozva megközelíteni, noha a szubjektív átélésben csalhatatlan pontossággal tudjuk, mit is érzünk egy adott pillanatban. Meglehet, hogy szavakban nehéz kifejeznünk magunkat, de az átélésünk teljes. Többet tudunk róla, mint amit elmondhatunk, és még többet érzünk, mint amit tudatosítani vagyunk képesek.

Ezért is látok lehetőséget most „örömkeresőben” arra, hogy éppen azokra a természetes emberi örömforrásokra nyissunk rá, amelyek testi-lelki szinten mindnyájunkban a pozitív érzéseknek, érzelmeknek a generátorai. Gerjesztik a jó közérzetet, örömhormon-termelésre indítja a szervezetet, erősítik az immunrendszert (ezáltal védik az „egészségőreinket”), az állapotátélésben pedig szubjektíve pozitív élményként jelentkezik.

Az örömkereső utat öt kulcsszóhoz kapcsoljuk:

  1. kacagás
  2. kocogás
  3. lazítás
  4. érintés
  5. segítség

Minden szó kinyit egy-egy zárat, és ha a jelentéstartományba belépünk, az örömlehetőség, úgy tárul elénk, mint egy eddig fel nem fedezett kincseskamra!"

Részlet a Hogyan lehetnénk boldogabbak? - Bagdy Emőke című könyvből

Ha szeretnéd megismerni az örömkereső 5 kulcsát a könyv a segítségedre lesz.

Bővebb infó a könyvről a képre kattintva:

 

süti beállítások módosítása