A csodálatos levendula

id-10018518.jpg

kép forrás: freedigitalphotos

A levendula csodálatosan aromás, fűszeres, kellemes illatú növény. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalol, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.

Mire jó?

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító is. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési panaszoknál is hatásos. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok enyhítésére. Erősíti az idegrendszert. A levendula nyugtató, antidepresszív, érzelmekre kiegyensúlyozó hatással van.

Alkalmazhatja illóolaját aroma lámpába csepegtetve, vagy testápolóba, növényi hordozó olajba, mint pl. olíva, sárgabarackmag, mogyoró. Helyileg használva oldja az izomfeszültséget, reuma és idegzsába ellen is hatásos. Mivel az illóolajok nagy töménységűek, használata körültekintést igényel. Pár csepp elegendő!

Elkészítése:

1 csésze teához 1 teáskanálnyi szárított levendula virágot számolunk, friss növényből azonban több szükséges.  A füvet tegyük a csészébe és forrázzuk le! 5 perc állás után szűrjük le! Lehetőleg ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk!

Gyermekeknél 1 éves kor után alkalmazható.

Figyelem! A gyógynövények alkalmazása nem veszélytelen. A meglévő gyógyszerek hatását módosíthatják ezért hosszabb távú alkalmazás előtt szakemberrel való konzultáció javasolt az egyéni igények figyelembevételével!

Forrás: itt