Ezek a gyerekkönyvek a leghasznosabbak

Magyar szakértők segítségével négy kategóriában választották ki a gyerekeknek, illetve szülőknek szóló legjobb mese-, fejlesztő és segítő könyveket.

Kapiskáltuk, hogy jót tesz a gyereknek, ha olvasunk neki, de most már tudományosan is bizonyították. A Time magazin nemrégiben vázolták annak a kutatásnak az eredményeit, melyek agyszkennelés segítségével vizsgálta az óvodás gyerekek reakcióját a meseolvasásra. Ezek alapján a vizuális képességeket és a nyelvértést is erősen stimulálja, ha a szülők olvasnak a kisgyereknek, továbbá erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, de a mondattani szabályok megértéséhez és a szókincs fejlesztéséhez is hozzájárul már kicsi korban.

Magyarországon az UNICEF Magyar Bizottság közreműködésével megvalósuló „Szívünk rajta” program igyekszik segítséget nyújtani a szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. 

A programban részt vevő önkéntes szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét. A szakmai bizottság tagjai: Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Méth Barbara a Bookline marketingigazgatója, Ruff Orsolya újságíró, és a Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei.

Mesél kategória: Olyan könyvek, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

Fotó: 

Turbuly Lilla: Talált szív

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi Karácsonyi varázslat

Boldizsár Ildikó - Szegedi Katalin: Királylány születik

Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig

Kéry Anna: Flóra és a csillagfarkas

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A.A. Milne: Micsoda négy nap!

Mechler Anna: PEDRÓ, a tűzoltóautó

David Walliams: Gengszter nagyi

Fejleszt kategória: A kiadványok, amik idekerülnek, az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó.

Fotó:

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

Lori Lite: A dühös polip

Horváthné Csapucha Klára - F. Mikonya Hajnalka: Böngésszünk együtt!

 

 

 

Segít neked kategória: Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni, mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerekben. A szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amik ezt a tanulást támogatják.

Fotó: 

Kádár Annamária: Mesepszichológia

Csapody Kinga: Tesó lettem

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

 

 

 

 

Segít neki kategória: Ezek a könyvek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek, és mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.

Fotó: 

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs

Shona Innes - Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya

Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó Maja lázas

Berg Judit: Hisztimesék

Szilvási Lajos: Egymás szemében

Charlotte Grossetete: Lánynak lenni…

A „Szívünk rajta” program során fontos szempont, hogy a programba bekerülő könyvek ne csak a gyerekeknek, de szüleiknek is élményt nyújtsanak.

A szakmai bizottság felnőtt és gyerektagjai is egyetértettek abban, hogy Varró Dániel a nehézségeket őszintén, de annál humorosabban bemutató verseskötete nemcsak megszeretteti kicsikkel és nagyokkal a verseket, de segíthet a kistestvér érkezésekor is. A „Szia párna, mi veled az ábra” rigmusát a bírálók nehezen tudják azóta is feledni.

Minden rostán átmentek a zsűritag, Kádár Annamária mesepszichológiai könyvei, amik kulcsot adnak a gyerekek lelkéhez és segítséget nyújtanak a mindennapokban, elolvasva őket megértünk sok mindent, amit nem is reméltünk. A dackorszak kezelésén át egy horzsolástól való félelem eloszlatásáig mindenre választ kapunk a Mesepszichológia, és a Mesepszichológia 2. köteteiben.

Böszörményi Gyula: Gergő és az álommanók című remekművét főként az általános iskolások szerették, az Óbudai Nagy László Általános Iskola diákjai így meséltek róla: „Nagyon izgalmas, érdekfeszítő regény tele mágiával és varázslattal. Néhol ijesztő is tud lenni. Nagyon tetszett a család története, és ahogy bevezet az álmok világába.”

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs című mesekönyve mellett Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő érvelt, ő javasolta a kiválasztott Segít neki kategóriát is a könyvnek.

 

A könyvben zseniális „varázslatok" vannak, amik többek között az iskolai csúfolódások ellen szólnak. Az érzékeny, esetleg csúfolással, kiközösítéssel érintett gyerekeknél tökéletes, pont amiatt, mert szelíden, és szinte észrevétlenül adnak lehetőséget arra, hogy a gyerekek megtanuljanak távolságot tartani mindattól, ami történt velük. Segíti a feloldozást és mindezt nem didaktikusan, hanem finoman, szépen teszi.

Forrás: HVG

Az ajánlott kötetek között Lori Lite A dühös polip című relaxációs mesekönyvét, valamint Dr. Kádár Annamária Mesepszichológia és Mesepszichológia 2. című -a mi webáruházunkban is megvásárolható, sőt 2015.04.15-ig kedvezményesen (szállítási költség CSAK 790 Ft)

Vásárold meg most a Lori Lite A dühös polip című relaxációs mesekönyvét 2.290 helyett 2.090 Ft-ért

Vásárold meg most a Mesepszichológia könyveket akár 10% olcsóbban

Címkék: Meséskönyv