Na, terhes vagy már? - Amikor nehezen jön össze a baba

"Sokszor hallunk az abortuszok magas számáról és egyre fogyó országunkról, de kevés szó esik azokról, akik nagyon szeretnének gyermeket, de valamiért mégsem jön össze a baba. Ők szemérmesen hallgatnak, hiszen gyereket szülni mindenki tud, csak épp ők nem. Csorbának, fogyatékosnak érzik magukat, nőiségükben megszégyenítettnek, és sóvárgóan nézik a babakocsit tologató boldog anyukákat.

Fontos tudnunk, hogy meddőségről csak akkor beszélünk, amikor egy párnál két év védekezés nélküli szexuális élet mellett sem fogan gyermek. Ugyanakkor előfordul, hogy már pár hónap próbálkozás után a nőket elönti a kétségbeesés, és azt gondolják, valami nagy gond van. Sokszor csupán idő kérdése a baba megfoganása, de sajnos megtörténik, hogy fizikai problémák állnak a háttérben.

Milyen fizikai okai lehetnek a meddőségnek?

1. Abortusz, méhen kívüli terhesség szövődményei - jó tudni, hogy a fiatal korban abortuszon átesett nők 13 százaléka meddővé válik.

2. Felfázás vagy fertőzés következtében kialakult gyulladásos folyamatok a méhben és a petevezetékekben, melyek gátolják a petesejt haladását.

3. Petefészekciszták, miómák a méhben, petevezeték átjárhatatlanságát okozó betegségek, pl. endometriózis, fejlődési zavar vagy akár daganat.

4. A méh helyzetének rendellenessége: túlzottan előre vagy hátrahajló méh nehezítheti a teherbe esést.

5. Hormonális zavarok: például gondot jelent, ha több férfi nemi hormon termelődik, mint szükséges, illetve ha túl kevés a tüsző- vagy sárgatesthormon.

6. A méhnyaknyák védekezése: előfordul, hogy olyan ellenanyagot termel, mely megbénítja a spermiumokat.

7. Elképzelhető, hogy a férfiaknál van szervi oka a meddőségnek, például hypo- vagy aspermiózis, here- és/vagy prosztatagyulladás és a hímivarsejteket károsító utóhatásai, gyermekkori mumpsz, spermogenesis betegségei.

8. Amire nem gondolnánk: túlzott fogyókúra, illetve nagyon alacsony testsúly akadályozhatja a megfoganást, mivel a szervezetünk ilyenkor az alapvető funkciókkal van elfoglalva, és agyunk úgy dönt, veszélyes lenne mind magunk, mind az utód számára a teherbe esés.

9. A túlzásba vitt edzés és a stressz is ronthat az esélyeinken, hiszen szervezetünk ezeket veszélyhelyzetként értelmezi, és szintén blokkolja a megtermékenyülést, sokszor magát a menstruációt is.

Előfordul, hogy az orvosok semmiféle fizikai akadályát nem látják a fogantatásnak. Kiderülhet, hogy nem is a női nemi szerveinkkel van probléma, hanem inkább a lelkünkkel vagy a párkapcsolatunkkal.

Milyen lelki okai lehetnek a meddőségnek?

Szorongás

S
okáig tartó nagy stresszben, illetve depresszióban élőknél a vér hipotalamikus CRH-szintje magasabb a kelleténél, és ez meddőséget okozhat. A szorongás oka lehet tudatalatti félelem a szüléstől, a gyerekneveléssel járó felelősségtől, de gyermekkori traumák, rossz életkörülmények is állhatnak a háttérben, illetve ha nem bízunk magunkban vagy a partnerünkben.

Túlzott görcsölés

Amikor a gyermek iránti vágy mindent és mindenki mást háttérbe szorít a nő életében, amikor a szerelmes együttlétnek csupán a gyereknemzés a célja, azaz a siker elérése - ez a lelkiállapot sokszor megakadályozza a teherbe esést. Meg kell találnunk önmagunkat, az életünk értelmét egyedül is, és megbékélni annak a lehetőségével, hogy talán mégsem esünk teherbe. Amint belső egyensúlyunk helyreáll, előfordul, hogy bekövetkezik a csoda, és megfogan a régen várt gyermek.

Párkapcsolati gondok

Sokszor előfordul, hogy a nő egy bizonyos férfitől teherbe tud esni, másiktól viszont nem. Ennek gyökere gyakran a bizalom hiánya. Ezzel csak az a gond, hogy sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában rejtett félelmeinkkel. Érdemes hozzáértő segítségével kutatni a lelkünket és ha lehet, párunkkal együtt helyrehozni a problémát.

C. Molnár Emma a meddőség lelki okairól

"A meddőség sohasem egyéni probléma: nem egy meddő nőről, hanem párról kell beszélnünk. Egy pár meddőségének lehet felderített organikus oka, amikor az orvosok valamelyik, vagy mindkét félnél szervi okát találták a nemzőképtelenségnek. Ugyanakkor előfordul ismeretlen eredetű meddőség is: ez esetben rejtett organikus ok állhat a háttérben, melyet még nem fedeztek fel az orvosok, vagy felfedezetlen, pszichoszomatikus kapcsolati ok. Ez magyarázza azt, hogy egy férfi egyik nőt meg tudja termékenyíteni, a másikat viszont nem, illetve egy nő egyik férfitól probléma nélkül teherbe esik, egy másiktól pedig nem. A rejtett kapcsolati ok, mely beleszól a kapcsolatban lévő felek természetes reprodukciós szándékába, sokféle lehet: például az, hogy a pár a kapcsolat érzelmi színpadán nem egészséges férfi-nő, hanem apa-lánya, vagy testvér viszonyban van egymással. Egy meddő párnál előfordulhat, hogy a nőnek mélylélektani szinten már van egy gyereke: a saját férje. Vagy az egyik fél a gyermeket ajándék helyett a saját perfekcionista érvényesülésének tárgyaként látja, vagy esetleg csak azt mondja, hogy gyereket akar. Ezeket az okokat nem lehet statisztikailag bizonyítani, mert a párkapcsolati akadály mindig minden párnál egyedi. Megoldásuk a személyes pszichoterápiától várható."

A gyermek iránti erős vágy és a sikertelenség sokszor ördögi kört hoz létre. A legfontosabb azt tisztázni magunkban, hogy értékes, szerethető emberek vagyunk, és a gyermekünk csak hozzáadni fog az életünkhöz, a hiánya nem elvesz belőlünk. Amikor teherbe esni egy teljesítménytúra, akkor az minden örömöt száműz a párkapcsolatból, a szexuális együttlétekből, a mindennapokból, és ráadásul a teherbe esést is gátolja.

Legfontosabb dolgunk a fizikai kivizsgálások mellett az, hogy - akár pszichológus segítségével - ebből az ördögi körből kikerüljünk. Sokat segíthet az is, ha ellátogatunk egy meddőségi klinikára, ahol - ha van - fizikai problémánk kezelése mellett reményt találhatunk."

Fessler Emma Forrás: life.hu

Gyerekvállalás témában érdemes megnézni az alábbi kiadványt: itt!

Amennyiben van olyan ismerősöd aki hasonló problémával küzd, oszd meg vele ezt a cikket, lehet hogy hasznára lesz!