6 tipp arra, hogyan barátkozzunk idő hiányában

Barátokra mindenképpen szükségünk van boldogságunkhoz, a barátságok fenntartása azonban komoly energiabefektetést igényel.

Hány közeli barátod van? – tette fel a kérdést évtizedeken átívelő, követéses jellegű vizsgálatában Matthew D. Lieberman, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem szociálpszichológus professzora. 2014-ben publikált tanulmánya megdöbbentő eredményeket hozott: míg a megkérdezettek 1985-ben még átlagban hárommal feleltek a kérdésre, 2014-re ez a szám nullára csökkent. Ijesztő tény: ahogy diákokból családos felnőttekké válunk, szinte egy igazi barátunk sem marad.

Állandó rohanás, telített határidőnapló, elhalasztott időpontok. A munka és a család mellett a cimboráknak már csak a „talán majd legközelebb” ígéret marad. Néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a barátságok fenntartása részünkről is komoly energiabefektetést igényel. Pedig azok, akiknek legalább pár barátjuk van, általában 96 százalékkal elégedettebbek az életükkel azoknál, akiknek egy sincs – és ezt a család sem tudja pótolni. Cikkünkben a barátságok fenntartásához nyújtunk néhány hasznos tanácsot.

1. Állítsunk fel fontossági sorrendet

Első lépésben érdemes átgondolni, hogy a körülöttünk lévő ismerősök közül kiket nevezhetünk valódi barátainknak. Az élet rövid, az idő pénz: a szabadidő legyen azoké, akik tényleg megérdemlik. Általában mindig azzal futunk össze, aki éppen megkeres bennünket? Legközelebb ne ugorjunk bele ebbe a csapdába. Mindenkinek vannak olyan haverjai, akik – bár sokszor jelentkeznek – többnyire csak kérnek, de sosem adnak. Nem érdemes azokkal sem túl sokat foglalkozni, akik csak elveszik az energiát, esetleg valamilyen szándék miatt barátkoznak. Szűrjük meg kapcsolatainkat, és elsőként adjuk időnket azoknak, akik mellett feltöltődhetünk, akikben igazán megbízunk, és akiktől mi is kaphatunk – élményt, energiát, segítséget, megértést és támaszt.

2. Keressünk közös hobbit

Egy igazi barátságban biztosan van legalább egy olyan tevékenység, amelyet mindkét fél szívesen végez. Legyen az egy meccsnézés vagy horgászat: a lényeg, hogy mindenki örömét lelje benne. A közös sport az egyik legjobb ötlet, hiszen a kellemes keveredik a hasznossal: a társasági élet mellett a mozgást is kipipálhatjuk. Együtt fociztunk a suliban? Szervezzünk újra csapatot! Minden héten kimegyünk futni a Szigetre? Hívjuk el barátunkat is! Érdemes megállapodni egy állandó időpontban (például minden héten pénteken 6 órakor), így idővel rendszeressé és nehezen lemondhatóvá válhat a találkozó.

3. Gyűjtsünk újabb közös élményeket

Régóta ismert barátunkat nem könnyű évről évre meglepni valami újjal születésnapján. Egy jeles nap alkalmából ma már adhatunk olyan egyedi élményt is, mint például a pánikszobából való szabadulás, egy balatoni sétarepülés, lovaglás, főzőtanfolyam vagy paintball. Barátunk garantáltan hálás lesz az új élményért. Néha azonban egy közös (családi) sütögetés, egy házibuli, egy éttermi ebéd vagy egy közös utazás is kellemes emlék marad, különösen akkor, ha erre csak ritkán van lehetőség. Törekedjünk arra, hogy töltsünk együtt minél több emlékezetes napot, de vegyük figyelembe a másik érdeklődését, igényeit is. Például egy introvertált személy nem biztos, hogy a zajos házi bulinak örül a legjobban.

4. Legyünk jelen barátaink életében

Előfordulhat, hogy nyakig ülünk határidős teendőinkben, vagy több ezer kilométer választ el minket a barátainktól. Olykor az is elég, ha legalább munkahelyi ebédszünetünket közösen töltjük el. Egy hosszú sörözéssel nem egyenértékű egy ilyen találkozás, de sok kicsi sokra megy – és legalább képben leszünk barátunk életének alakulásával. Ne sajnáljuk az energiát, és bátran használjuk a modern technika vívmányait is kapcsolattartásra, ha személyes találkozásra nincs lehetőség. A barátokkal nyugodtan lehetünk kezdeményezők. Néha lehet, hogy egy „hogy vagy?” kérdés épp a legjobb időben érkezik. Mindenkinek jól esik, ha mások érdeklődnek élete iránt – így működik ez fordítva is. A középútról viszont ne térjünk le: valószínűleg a másik is éppen olyan elfoglalt, mint mi, ne bombázzuk naponta apróságokkal. Vegyük észre, és kezeljük éretten, ha éppen „elég” belőlünk.

5. Forduljunk figyelemmel a másik felé

Bármennyire stresszesek is a hétköznapok, törekedjünk arra, hogy az együtt töltött idő legyen mindig minőségi. Természetes, hogy a találkozó elején mindenkinek át kell hangolódnia az adott helyzetre. A rendelkezésre álló idő alatt azonban zárjunk ki minden mást, például ne a beszélgetés közben nézzük át a telefonunkra beérkező e-maileket, és legalább erre az időre némítsuk le a Facebook-értesítőket. Ne csak hallgassuk a másikat, figyeljünk is arra, hogy mit mond. Hagyjuk a barátunkat is érvényesülni. Legyünk türelmesek és rugalmasak. Vegyük mindig komolyan, amit mond. Ne felejtsük el, hogy a kapcsolat akkor működőképes, ha mindez fordítva is fennáll.

6. Támogassuk barátainkat

Alapvetően fogadjuk el barátainkat olyanoknak, amilyenek. Nincs értelme megváltoztatni senkit, de hatással tudunk lenni például a hangulatukra. Egy amerikai felmérés szerint 15 százalékkal boldogabbak voltak az átlagnál azok az emberek, akiket legalább egy boldog, jókedvű barát vett körül. Ha ők kérik, mondjuk el az őszinte, objektív véleményünket, de egyébként jó, ha tőlünk többnyire pozitív visszajelzéseket kapnak. Legyünk barátaink rajongói! Bátorítsuk őket, segítsünk nekik feltétel nélkül, ha szükséges. Ez a jó barátság egyik titka, és nekünk is erre van szükségünk. Támogatásra, barátokra, akik gyakran jobban és józanabban látnak minket, mint mi saját magunkat.

Forrás: http://hvg.hu/businessmagazin/20161227_6_tipp_arra_hogyan_baratkozzunk_ido_hianyaban