Karantén párkapcsolat 1 rész - Hogyan lehet minél kisebb zökkenőkkel megúszni ezt az időszakot?

man-and-woman-kiss-each-other-984944_1.jpg

“Kínában az elmúlt napokban enyhítettek az eddigi szigorú karanténszabályokon és ennek eredményeként az emberek tömegesen kezdik benyújtani a válási keresetet. Az is kiderült, hogy a bezártság alatt az átlagosnál jóval magasabb volt a családon belüli bántalmazás aránya” – írja Facebook-oldalán a híres párterapeuta, lelkipásztor Mihalec Gábor.

Hogyan változhat a párkapcsolatunk most, hogy tartósan össze vagyunk zárva a partnerünkkel? Hogyan kell most jól vigyázni a párkapcsolatunkra?

Van egy párkapcsolatunk. Lehet, hogy éppen döcög, az is lehet, hogy egy harmonikus időszakot élünk meg, az is előfordulhat, hogy alig beszélünk egymással.

Így vagy úgy, de együtt élünk a hétköznapokban, miközben itt lappang körülöttünk egy ellenség. A koronavírus, ami pszichésen is hat ránk.

A kényszeres összezártság nagy kihívást jelenthet egy párkapcsolatban. Egy ilyen kényszerhelyzet pedig könnyen felerősítheti a mélyben szunnyadó konfliktusokat, kimondatlan sértődöttségeket.

Teljesen természetes, ha feszültebbek, ingerlékenyebbek, hisztisebbek vagyunk, ami magával hozhatja akár a párkapcsolati konfliktusok elszaporodását, akár azt az érzést, hogy nehezebb együtt lenni a partnerünkkel, hogy irritál, idegesít minket.

Hogyan lehet minél kisebb zökkenőkkel megúszni ezt az időszakot?

5 tanácsok az összezárt pároknak

    1.Napirend szerint élni

A keretek segítenek abban, hogy biztonságérzetet adjanak, így a társunk számára is kiszámíthatóvá válik a saját ütemtervünk. Aki otthonról dolgozik, annak teendői vannak, továbbá a háztartásban is van bőven tennivalónk. 

     2. Legyen én-idő

Legyen olyan idő, amelyet önmagadnak szentelsz, és a lelki békét, a feltöltődést, a fejlődést, az önismeretet, vagy a pihenést szolgálja. Mi nők hajlamosak vagyunk lebecsülni az énidő fontosságát, sőt akár bűntudatot érezni. Mindenki másként működik: van, akinek naponta pár perc egyedüllét is elég a feltöltődéshez, másnak ennél jóval több időre - énidőre van - lenne szüksége. 

    3. Kommunikáljatok egymással

Ahol nem folyamatos a kommunikáció, ott esetenként arra várunk, hogy a partnerünk kitalálja azt, amit mi szeretnénk. Anélkül, hogy elmondanánk neki. A gondolatolvasás sajnos egyenlőre nem elterjedt képesség… Erre főleg mi nők vagyunk hajlamosak. Mondjuk ki mit szeretnénk. A beszélgetés fontos, főleg, ha van valami probléma, amit meg kell beszélni - ne halogassátok. 

   4. Maradj optimista

Nincs arra bizonyíték, hogy egy hosszabb idejű összezárás automatikusan megemeli a válások számát. Azok a kapcsolatok mehetnek tönkre, ahol már a járvány előtt is feszültségek voltak.  

   5. Próbáljuk szebben …

Nagyon fontos, hogy hogyan vezetünk fel egy problémát. Ha kritizáljuk párunkat, az sosem jó.

Példa: ne azt mondjuk, hogy "Mindig széthagyod a mosatlan, miért nem tudsz soha semmit eltakarítani magad után", hanem "Nem szeretem, ha piszkos tányérok vannak a szobába, azt meg tudod tenni, hogy kiviszed őket a konyhába?"  

De ez az időszak nem véletlen!

Nem lehet elmenni az élet fontos kérdései mellett. Mi van, ha spirituális értelemben pont ezért kaptuk ezt a kényszerű otthonlétet, hogy elgondolkodjunk?

Az alábbi tesztből megállapíthatod, hogy nálatok mennyire működik az odafordulás, az egymásra való figyelés!

embrace-4788167_1280.jpg

Számold össze, hogy hány állítással értesz egyet!

  • Örömünket leljük az olyan hétköznapi közös programokban, házimunkákban, mint a tévénézés vagy a mosogatás.
  • Már alig várom, hogy együtt tölthessem a szabadidőmet a partneremmel.
  • Este a partnerem örömmel vár haza.
  • A partneremet általában érdekli a véleményem.
  • Örömmel beszélek meg dolgokat a partneremmel.
  • A partnerem az egyik legjobb barátom.
  • Kifejezetten összeillünk lelki értelemben.
  • Szeretünk egymással beszélgetni.
  • Gyorsan repül az idő, ha együtt megyünk valahova.
  • Mindig rengeteg mondanivalónk van egymás számára.
  • Jól szórakozunk együtt.
  • A partnerem elmondja nekem, ha rossz napja volt.
  • Úgy gondolom, hogy nagyon közeli barátja vagyok a partneremnek.
  • Hasonló az értékrendünk.
  • Hasonlóképp szeretjük eltölteni a szabadidőnket.
  • Sok közös érdeklődési területünk van.
  • Sok közös álmunk és célunk van.
  • Sok dolgot szeretünk közösen csinálni.
  • Ugyan az érdeklődési területeink kissé eltérőek, én is örömmel osztozom a partnerem kedvenc idő töltéseiben.
  • Bármit csinálunk is közösen, általában jól érezzük magunkat.

Értékelés:

Ha 12 vagy ennél több válasszal értettél egyet:

Gratulálok! Az egymás felé fordulás a házasságod egyik erőssége. Mivel gyakran ott vagytok egymás számára életetek kisebb eseményeinél is, ezért érzelmi bankszámlátok olyan gazdag, hogy a házasságotok nehezebb időszakaiban is támogat majd benneteket (és még akkor is marad benne bőven). Bár ezekre az apró momentumokra - amikor elmondasz egy viccet a házastársadnak, együtt terítitek meg az asztalt, vagy csak felhívod őt még munkaidőben, megkérdezni, hogy van - nem is készültök tudatosan, mégis ezek adják a házasság savát-borsát. Az érzelmi bankszámlátokon lévő megtakarítások teszik a kettőtök közötti romantikát tartóssá, s ez segít át benneteket a nehéz időszakokon, a rossz hangulatokon és az életetekben bekövetkező nagyobb változásokon.

12 alatt:

Házasságotoknak jót tenne némi javulás ezen a területen. Ha megtanultok jobban egymás felé fordulni a hétköznapok kisebb, jelentéktelenebb momentumaiban is, akkor nemcsak stabilabbá teszitek a házasságotokat, hanem romantikusabbá is. Minden egyes alkalommal, amikor egy kis erőfeszítést teszel, hogy figyelj és válaszolj a házastársad mondandójára, egy picit jobbá, szebbé teszed a kapcsolatotokat.

A teszt forrása:

Gottman - Silver: A jól működő házasság 7 alapelve. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2016.

..........................................................................................................................

Amennyiben úgy érzed elkelne egy kis segítség, hogy boldogabb legyen az életed, ÉN a segítségedre lehetek.

Hogy mivel?

Boldogság terápiával. Bővebb információ erről a nagyon egyszerű, de nagyon hatékony módszerről amit te is el tudsz sajátítani itt! 

00_jelentkezz_dij_mentes_30_perces.jpg

Hogy mit kezdesz az életeddel, tőled függ. Ez a Te életed és a Te döntésed.

....................................................................................................................................................................................

Hiszek abban, hogy minden embernek jár, hogy létrehozhasson magának egy boldogabb életet. Én nap mint nap átélem ezt a csodálatos érzést és úgy döntöttem, hogy azt a tudást, amit évek során összegyűjtöttem, tanultam átadom Neked is.

Miben tudok a segítségre lenni?

  • A koronavírus miatt szorongás
  • Párkapcsolati problémák a felszínre kerülnek, és megoldásra van szükség, különben kikészülnek.
  • Aki a jelen helyzet miatt ráér annyira, hogy feldolgozza a traumáit, önfejlesszen
  • kapcsolatod javítására a gyermekeiddel (kamaszkori jellegzetességek)
  • nem tudsz teherbe esni,
  • stresszes vagy, amikor egy megoldandó feladat miatt már aludni sem tudsz,
  • vizsga közbeni blokkok megszüntetésében
  • önbizalmad növelésében
  • szakítás utáni önbizalomválság kezelésében
  • jókedvre derít, pozitív energiával tölt fel

Lélektől a lélekig …
Hiszem azt, hogy amikor készen vagy rá akkor a lelked megtalálja azt a másik lelket aki segíteni tud neked. Ha TE is úgy érzed, hogy én vagyok az, aki a segítségedre lehet keress bátran!

Van aki már kipróbálta és megosztotta a sikertörténetét. Itt olvashatsz bővebb infót a sikertörténetekről.

Szeretettel várom jelentkezésedet!

en_kics_p.jpgBESZÉLJ VELEM!

Első 30 PERCES KONZULTÁCIÓD DÍJMENTES

00_jelentkezz_1.jpg