Pszichológiai alapú trükkök a SIKERES VIZSGÁKÉRT

A hatékony tanulási technikán túl léteznek olyan trükkök is, amelyek szintén befolyásolják a felkészülésedet. Ha beépíted ezeket a tanulási rutinodba, akkor hamarosan nemcsak a jegyeid közötti különbséget fogod látni, hanem magabiztosan fogod tudni a tananyagot, jóval a vizsgaidőszak után is. Íme, néhány nagyszerű pszichés trükk, ami segít a tanulásban.

1. A zene hatalma

Ha szeretsz zenét hallgatni tanulás közben, akkor szeretni fogod ezt a trükköt. Bár lehet, hogy szereted John Mayer-t, Katy Perry-t vagy Taylor Swift-et, most mégis inkább cseréld le a lejátszási listádat hangszeres zenékre. Dalszöveg nélküli zene hallgatása, amiben csak hangszerek szólalnak meg, mint a zongora vagy a hegedű, segít jobban koncentrálni a tananyagra. Az agyad nem tud teljes energiával a tanulásra koncentrálni, ha azzal van elfoglalva, hogy megértse a szavakat, amiket hallasz. Csak próbálj meg egy vizsgára felkészülni úgy, hogy a lejátszóban egy szimfonikus zenekar előadását hallgatod, és tapasztalni fogod, hogy mennyivel könnyebben megy a tanulás.

2. Változtass a helyeden

Tanulás közben valószínűleg te is órákon át egy helyben ülsz a könyvtárban vagy a szobádban. Megfigyelések szerint, ha változtatod a helyszíneket, akkor növelheted a memóriád befogadóképességét. Amikor helyet változtatsz, akkor az agyadnak nincs meg az a lehetősége, hogy a tananyagot ahhoz a helyhez kösse, ahol épp tanulsz. Ezzel a trükkel nagyobb eséllyel fogsz emlékezni a tanultakra a vizsgán.

3. Ne magolj, hanem memorizálj!

A félreértések elkerülése végett: a kettő nem ugyanaz! Amikor szavakat és definíciókat tanulsz, akkor úgy tűnhet, hogy a szimpla magolás az egyetlen biztos módja, hogy átmenj a vizsgán, holott ez egyszerűen nem igaz. A pszichológiai modellek is különböző emlékezeti szinteket különítenek el: vannak hatékonyabb és vannak felszínes típusai. Az utóbbi folyamat az, amikor magolsz valamit, tehát megjegyzed magát a szót, de nem kapcsolod össze konkrét dolgokkal. Ezzel szemben a hatékony, mélyebb bevésődést garantáló memorizálássorán jelentést is adsz az anyagnak, illetve összefüggést keresel hozzá kapcsolódó dolgokkal. Ha megpróbálsz valamilyen kapcsolódási pontot, asszociációs jelentést keresni, jobban fogsz emlékezni a tanultakra, amikor tesztet írsz.

4. Tarts egy főpróbát!

Tanulmányok kimutatták, hogy sokkal jobban vissza lehet emlékezni dolgokra akkor, ha a tanulás és a számonkérés alatti körülmények megegyeznek vagy hasonlóak. Ha például előre tudod, hogy a vizsgán teszt jellegű kérdéssor várható, és tanulás közben is tesztekkel teszed próbára magadat, akkor élesben is jobban fel tudod majd idézni, amit tanultál. Ha feleletválasztós lesz a teszt, akkor gyakorolj feleletválasztós teszteken. Ha tudod, hogy rövid választ igénylő kérdések lesznek, akkor tegyél fel néhány ilyen jellegű kérdést magadnak tanulás közben!

5. Vedd körül magad kék színnel!

Mindannyian tudjuk, hogy a tanulás stresszes folyamat, és még a legnyugodtabb diákok is szoronghatnak, amikor egy vizsgára, dolgozatra készülnek fel. Tanulmányok szerint hatékonyabbá válhat a tanulás, ha kék színű környezetben teszed. A kék ismert pszichológiai hatása, hogy csökkenti a vérnyomást és a szorongást, tehát jobb tanulási körülményeket teremt, mert nyugodt leszel, és jobban tudsz koncentrálni arra, amit tanulsz. Kevésbé leszel stresszes és jobban fogsz bízni a tanulási képességedben, így jobban fogsz teljesíteni.

6. Oszd fel a tanulnivalót!

Egy technika sem fog hatékonyabbá tenni, ha egy éjszaka alatt akarsz mindent megtanulni. Amellett, hogy nagyobb eséllyel keverednek össze az információk, ha egyszerre túl sok mindent akarsz megjegyezni, az agyadnak szüksége van szünetekre, hogy feldolgozhassa a kapott információkat. A folyamatos, szakaszos tanulással, minden információt a hosszú távú memóriádba helyezel, és jobban fogsz emlékezni rá a vizsgákon.

7. Higgy magadban!

A pszichológiából jól ismert az önbeteljesítő jóslat fogalma. Eszerint, amit hiszünk magunkról, az valóban hatással van a viselkedésünkre,  így ezek a jóslatok valóra válnak. Ha úgy gondolod, hogy nem fogsz jól teljesíteni a vizsgán, akkor nagy eséllyel tényleg nem leszel jó. Tartsd inkább azt szem előtt, hogy meg tudod csinálni, még akkor is, ha nehéz! Azönbizalom kulcsfontosságú az élet minden területén!

Ezeknek a tippeknek a kombinációja segíteni fog a vizsgák teljesítésében. Tudományos kutatásokon alapulnak, és jó eséllyel hatással lehetnek az eredményeidre. Próbáld ki őket, és meglátod, hogy működnek!

Forrás: S.A. allwomenstalk.com 

 

További tanulással kapcsolatos ötletet szerezhetsz az alábbi linken:

http://netbutik.hu/spl/600379/Hatekony-TANULAS

Címkék: Tanulás