Gyógynövények az erdőből

00_9.JPG

Hívatásom útját már gyermekkorom ősvénye kijelölte számomra. Erdélyben születtem, és az otthon csodálatos adottságai hívták életre mindazt, amit számomra képvisel a teremtett világ. Kislányként a gyógynövények ismeretét a nagymamám mutatta meg. Közösen gyűjtöttük, szárítottuk a gyógyító füveket - fűszernövényeket. Sejtjeimbe fogadtam az alázat illatát a természet iránt. Ma már természetgyógyászként „gyógyítói” szemléletem szerint alázat, és tisztelet kell, hogy vezéreljen minden gyógyítót mindenkivel, és mindennel szemben, hiszen minél többet tanul, és ért valaki, annál több az, amit tanulnia, és értenie kell még. Minden megközelítés és tapasztalat közelebb visz az EGÉSZ egy kis részének a megértéséhez.

Szemléletem szerint nem a betegséget, hanem az embert, önmaga teljességében "gyógyítom" és támogatom. Fitoterapeuta lettem, a gyógynövények használata része minden napjaimnak. Vendégeimnek minden esetbe a legtermészetesebb hatóanyagok használatát javaslom. Hiszen bizonyos növények egy adott szervre vagy szövetre fejtik ki hatásukat pl. epehajtók, szívre hatók, ezek az ún. adaptogén hatású növények, és vannak általános hatású növények, melyek immunrendszer erősítők, segítik és szabályozzák az anyagcsere folyamatokat, a belső környezet állandóságát. Vendégeim sok tapasztalathoz segítenek, hiszen folyamatosan találkozom számtalan esettel. Itt a tavasz, egészségünk megőrzésének érdekében végezzünk tisztítókúrát, hogy frissen fogadhassuk a tavasz első rügyeit, a visszatérő Fény napsugarát. Gyógyteákkal tisztíthatjuk ki májunkat, vesénket, legfontosabb méregtelenítő szerveinket.

Készíthetnek házilag is tisztító teakeveréket pl:

  1. aranyvessző,
  2.  csalán,
  3.  bodzavirág,
  4. -erdei málnalevél.

Fogyasztása napi 1 bögrével egy hónapig.

Tavaszi időszakba a csalán rendkívül jó vesetisztító, akár magában fogyasztva is hatásos méregtelenítő. Vérképző, vizelethajtó, általános erősítő. Használható reumára, köszvényre, cukorbetegségre, hólyaghurutra és magas vérnyomásra. Enyhíti a gyomor-és bélhurutot. Megtalálható benne olyan értékes vitamin, mint pl. C-vitamin, karotin, és ásványi anyagok, vas nagyon jól hasznosul a vérképző hatásnál.

Az aranyvessző izzasztó, vizelethajtó, vesetisztító. Májbántalmakra is jól alkalmazható a teája, tehát fantasztikusan méregtelenít. Az erek rugalmasságát növelő, vérkeringést javító hatása flavonoid tartalmának köszönhető.

Az erdei málnalevél teája tonizálja az izmokat, ezért a tisztító kúrának fontos alkotója. Csökkenti a húgysavat, vese- és hólyaghomok ellen is hatékony, cukorbetegségnél is hatásos. Izzasztó, vérképző és vérserkentő a teája.

A bodza virág tea vértisztító hatású, vizelethajtásra és izzasztásra is alkalmazzuk, vendégeimnél a fogyókúrás teák részeként javaslom. Ilyenkor napi 5 csésze kell belőle legalább 4 héten keresztül fogyasztani. Segíti az emésztést.

A legenda szerint a bodzafában tündérek laknak, ezért énekelni kell a kivágása közben, hogy a tündérek még időben el tudjanak menekülni. Volt szerencsém Gyuri bácsinál tanulni, az ő csodálatos nyomait követve járom az ősvényen az ősi tudás lépteit. Tudom „a csoda bennünk van” és erre nap mind nap megerősítenek vendégeim is, látva, és követve a gyógyulásuk útján támogatva Őket megtisztelve érzem magam.

Változnak az idők Gyuri bácsi is látja, merre megy a világ, hogy az emberek rombolják a természetet,  kivágják a fákat szennyezik a levegőt, és saját természetükből fakadóan „pusztítanak” Ő táplál példát mutat mindannyiunknak. Visszaülteti a gyógynövényeket, teszi a „dolgát” a maga nyolcvanvalahány évével mindannyiunk számára követendő értéket képvisel.

Barti Ildikó.
Okleveles természetgyógyász
Reflexológus-Fitoterapeuta
Eft tanácsadó

Tel+3630/9500336.
Helyszín: Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő.

Facebook: Egészség Stúdió Győr