Önbizalom növelés

a_szeretet_3.jpg

Az önbizalomhiány Magyarországon sajnos “népbetegség”. Ez mintha bele lenne kódolva nemzetünkbe. És a magabiztosság hiánya ott áll sikereid útjában!

Viszont a jó hír az, hogy  az önbizalomhiány egy tanult szokás, ahogyan mondani szokták, “apáról fiúra” száll. De ha tanult szokás, akkor tudatosan le is küzdhető.

.
Az önbizalom növelésére számos technika létezik, ezekből mutatok most néhányat:

  1. Írd össze sikereid.
    Fogj egy papírt, meg egy tollat, és írd le, hogy miket értél el eddig.  Legyen az otthoni (pl. család), munkahelyi (pl. előléptetés), vagy netán iskolai (pl. vizsgák). Mindent.
    Ezáltal láthatod, hogy mennyi sikert elértél már az életben. Sőt ez a módszer arra is jó, hogy amikor negatívabb hangulatban vagy, ránézel eddigi sikereire és ez energiával fog feltölteni.
    .
  2. Tudatosítsd magadban, hogy egy teljesen egyedi ember vagy.
    Hidd el, hogy nincs még egy ugyanolyan ember a földön, mint Te. Éppen ezért ne is hasonlítsd magad másokhoz. Mi értelme lenne? Mindenkinél vannak jobbak. Viszont mindenkinek megvan az, amiben erős.Itt az idő, hogy végre összeírd, hogy mik a TE erősségeid.
    .
  3. Legyenek nagy álmaid, céljaid.
    A célok elérése növeli önbizalmad. Figyelj az alábbiakra:

     

    • A célok legyenek leírva. (Ha nincsenek leírva, akkor nem is fognak teljesülni, úgyhogy MOST azonnal végy a kezedbe egy papírt, és írd le céljaid, határidővel ellátva. Ismétlem MOST azonnal! Írd oda mindhez a motivációt is, hogy miért szeretnéd elérni.)
      .
    • Tegyél értük. (Hiába vannak céljaid, ha nem vagy hajlandó tenni értük. Döntsd el, hogy amit kitűzöl magad elé, azt mindenképp megvalósítod. Ha teszel is értük, céljaid megvalósulnak.)
      .
    • Merj értük küzdeni! (Sokan nem merik felvállalni céljaikat, mondván, hogy “csak az én ötleten úgysem lehet jó” – ez nem igaz. A Te célod -ha valóban a Tied, és nem a főnöködé, párodé- akkor igenis jó. Akkor pedig vállald fel őket és merj értük küzdeni.)
      .
  4. Vizualizálj naponta.
    Ha megvannak a célok, tégy meg mindent ezek megvalósításáért. VIZUALIZÁLD a sikereid, eredményeid! Lásd magad, amint már elérted céljaid, és érezd is át azokat.
    .
  5. Alakítsd át önbeszéded.
    Szoktál ilyeneket gondolni, vagy mondani, hogy “nem tudom megcsinálni”, “nem vagyok rá képes”?
    Akkor azonnal tedd az alábbiakat: Önbeszéded alakítsd át a “meg tudom csinálni”, “képes vagyok rá” gondolatokra. Ez felturbózza az önbizalmat.
    .
  6. Használj naponta pozitív megerősítéseket.
    Mondj hasonló mondatokat önmagadnak:

     

    • “Jól érzem magam.” ,
    • “Kitűnő vagyok ebben vagy abban.”,
    • “Tökéletes az életem”,
    • “Szeretem magam”,
    • “Egyre eredményesebb vagyok”,
    • “Sikeresebb vagyok a munkámban, sikeresebb vagyok az életben.”
      .
  7. Cseréld le negatív gondolataid.
    Elménk zseniális, ugyanis egyszerre csak 1 gondolattal képes foglalkozni. Így tehát amint megjelenik egy negatív gondolat a fejedben, azonnal cseréld le az egy pozitívra.
    .
  8. Alakítsd át énképed.
    Énképed úgy alakítsd át, ami lenni szeretnél, vagy ahogyan élni szeretnél. Ha vagyonos szeretnél lenni, énképedbe azt a pénzösszeget ültesd el, amennyit keresni szeretnél. Az énkép formálható, tehát ha többet szeretnél keresni, akkor be kell tudnod fogadni azt az összeget. Ha énképed nincs felkészülve a nagyobb összegre, nem fog menni.
    .
  9. Te vagy az irányítói székben.
    Önbizalmad növeli, ha tudatosítod magadban, hogy életedet Te irányítod! Nincsenek véletlenek. Felelős vagy életedért, felelős vagy tetteidért.
    .
  10. Alakítsd át gondolkodásod.
    Gondolkodásod alakítsd megoldás központúvá (“Hogyan tudom megcsinálni?”), ahelyett, hogy a problémát keresed (“Hogyan nem lehet?”)
    .
  11. Tégy úgy, mintha már magabiztos lennél.
    Tanulmányozz sikeres és magabiztos embereket, és vedd át szokásaikat, utánozd őket. Ha másolod szokásaikat, előbb-utóbb Te is olyan leszel, mint ők.

 

Itt az ideje, hogy máris nekikezdj a megvalósításnak. Nem jövő héten, nem holnap, nem 2 óra múlva, hanem MOST! Ha eredményeket szeretnél elérni most azonnal el kell kezdened a cselekvést.

Menj végig (akár többször is) pontról pontra a leírt technikákon, és ALKALMAZD őket!

Forrás: http://pozitivgondolkodas.hu/onbizalom-noveles/ 

Figyelmedbe ajánlom az alábbi könyvet a témában:

Útmutató egy tartalmasabb, kiegyensúlyozottabb élet felé - DR. ALMÁSI KITTI: BÁTRAN ÉLNI