Út a teljességhez - A betegségek jelentése és jelentősége

stones-3364324_960_720.jpg

Forrás: pixabay

Aki beteg – orvoshoz fordul.Gyógyulni akar, az orvos pedig gyógyítani.A közös munkálkodás, a betegség „legyőzésének” harci mámorában azonban többnyire egyikük sem teszi föl a kérdést:

  • Mit jelent a betegség?
  • Miről árulkodik a tünet?
  • Ez a könyv éppen ezekre a kérdésekre keresi és adja meg a maga sajátosan új válaszait. 

    Minden betegség valamilyen lelki konfliktus testi megjelenési formája – állítják a szerzők. Gyötörjön bennünket akár fogfájás vagy bélhurut, asztma vagy reuma, viszketegség vagy magas vérnyomás – mindezek hátterében lelki problémák állnak. Sőt, még az országúti balesetek sem történnek „véletlenül”! 

    A cél tehát nem csupán a betegség „meggyógyítása”, nemcsak a fizikai-fiziológiai működésünkben bekövetkezett „hiba” kijavítása, hanem a betegség szimbolikájának feltárása és a páciens alapvető problémájának megoldása. 

    Az út a teljességhez azokhoz szól, akik valóban szembe akarnak és mernek nézni önmagukkal – betegségükkel és azzal, amiről ez a betegség árulkodik.

    A betegségek tünetei ugyanis kivétel nélkül mélyebb értelmet hordoznak, a lelkünk üzeneteként arra ösztönöznek, hogy a teljességhez vezető útra lépve rátaláljunk önmagunkra. 

    A klasszikus szerzőpáros, Thorwald Dethlefsen és Ruediger Dahlke könyve első megjelenése óta sem veszített igazságából és népszerűségéből. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a könyv több mint egymillió példányban kelt el világszerte.

    Részlet a Út a teljességhez könyvből:

"A gyomor

A következő hely, melyet a ki nem hányt étel elér, a gyomor, melynek elsődleges funkciója a táplálék felvétele. A gyomor vesz fel minden kívülről érkező benyomást, mindazt, ami megemésztendő. Ahhoz, hogy felvegyen, nyitottnak kell lennie, az odaadás szellemében passzívnak, készségesnek. E tulajdonságokkal a gyomor a női pólust reprezentálja. Ahogy a férfiúi princípiumot a kisugárzás, az aktivitás jellemzi (a tűz eleme), a női princípium felvevőképességet, odaadást, befolyásolhatóságot mutat, a befogadás és az elrejtés képességét (a víz eleme). Pszichikai szinten a megérzést, az érzelmek (s nem az emóciók!) világát értjük ezen; ezek valósítják meg a női princípiumot.

Ha valaki tudatában elfojtja az érzés képességét, úgy ez a funkció a test szintjére süllyed, s a materiális élelem hatásain kívül a gyomornak a pszichés érzelmeket is be kell fogadnia s fel kell dolgoznia.

Ilyen esetben nem csak a szerelem megy az ember gyomrára, hanem olykor megüli, mardossa a gyomrát valami, ami később (német kifejezés szerint) Kummerspeck (bánatháj) formájában lesz láthatóvá.

gyomor.jpg

Forrás: pixabay

A felvétel képességén kívül a gyomornak olyan funkciója is van, amelyet kétségtelenül a férfi princípiumhoz kell rendelnünk, mégpedig a gyomorsav termelése és leadása. A sav támad, mar, harap, felbont – egyértelműen agresszív. Akinek valami nincsen az ínyére, ellenére való, s ez meglátszik rajta, azt mondjuk róla: savanyú.

Akinek ezt a dühöt nem sikerül tudatosan legyőzni vagy agresszív cselekvésben kifejezésre juttatni, aki inkább lenyeli dühét, annak agressziója, illetve savanyúsága gyomorsavként szomatizálódik.

Maga a gyomor is dühösen reagál, amennyiben az anyag szintjén olyan savas, agresszív folyadékot termel, amellyel nem anyagi érzéseket dolgozz fel, emészt meg. Nehéz vállalkozás ez, s bizony előfordul, hogy közben feltolul valami, és kikívánkozik, talán, hogy emlékeztessen bennünket arra, jobb, ha érzéseinket nem nyeljük le, megemésztésüket nem hagyjuk a gyomrunkra.

A sav tolul fel, a düh kifejezésre szeretne jutni.

Éppen ez azonban a gyomorbeteg ember problémája. Nem tud ugyanis gondjaival, agressziójával tudatosan bánni, és ezért nem képe felelősséggel megoldani a problémáit és konfliktusait. A gyomorbeteg személy vagy egyáltalán nem nyilvánítja ki agresszióját (mindenen belül rágódik), vagy túlzott agressziót mutat kifelé – se az, se ez nincs segítségére azonban problémái valódi megoldásában. Hiányzik belőle az önbizalom és biztonság érzése, amelyekre támaszkodva a konfliktust önállóan feldolgozhatná."

A cikk második rész jövő héten folytatódik.

✍️ részlet a Út a teljességhez - A betegségek jelentése és jelentősége című könyvből

Bővebb infó a könyvről az alábbi képre kattintva:

.....................................................................................................................................................

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni.

Szeretettel várlak :-)