A 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pszichológus ezt javasolja: 5 technika, hogy atomerős önbizalmunk legyen!

Fotó: Pixabay.com

Guy Winch 20 éve dolgozik pszichológusként. A leggyakrabban önbizalomhiányos emberek keresik fel, akik nagyon nehezen tudják keresztül verekedni magukat a hétköznapok megpróbáltatásain, hiszen szinte folyamatosan szoronganak, stresszelnek, idegeskednek, és ezzel még inkább aláássák az amúgy is csekély és törékeny önbizalmi indexüket.

Most Guy Winch elárulja, hogy mi az az 5 módszer, amivel növelhető az önbizalom!

1. Használjunk pozitív töltetű kijelentéseket

Az olyan pozitív kijelentések, megerősítések, mondatok, mint a “Ma szerencsém lesz”, “Ma sikeres és népszerű leszek”, segítenek abban, hogy egy fokkal emeljünk az önbizalmi indexünkön, de ezt valóban el kell hinnünk, éreznünk kell, hogy minden jobb lesz ma, mert ha nem éljük át a pozitív megerősítéseket, az önbizalmunk nem fog emelkedni.

Addig kell mondogatni, hogy “Sikeres leszek”, amíg valóban el nem hisszük, és át nem érezzük azt.

2. Azonosítsuk azokat a dolgokat, amelyekben jók vagyunk, és fejlesszük ezen képességeinket

A szakember úgy véli, hogy amennyiben azt érezzük, hogy valamiben jók vagyunk, az erősíti az önbecsülésünket, önbizalmunkat. Ezért meg kell találni azokat a kvalitásokat, tulajdonságokat, képességeket, amelyek mentén elkezdhetjük kiépíteni saját magunk életét, világát, ahol mi vagyunk a legjobbak, legügyesebbek, mi tudjuk a legjobban, hogy mit és hogyan kel intézni.

Ha például szeretünk futni, úszni, hát tegyük azt, mert örömet okoz, és magabiztosabbá tesz. A kis, egyszerű dolgok olykor a leghatékonyabbak a problémákra.

3. Tanuljuk meg elfogadni a dicséreteket, bókokat

Mikor lehangoltnak, szomorúnak, csalódottnak, elkeseredettnek érezzük magunkat, nehéz a jó dolgokra figyelni, így gyakran azt sem vesszük észre, ha valaki megdicséri a ruhánkat, vagy az elvégzett munkánkat. Winch pszichológus azonban arra bátorít, hogy figyeljünk ezekre a bókokra, dicséretekre, mert hosszabb távon megtérül, és jobban fogjuk érezni magunkat. Köszönjük meg az emberek kedvességét, és mosolyogjunk rájuk.

4. Az önkritikát helyettesítsük az önszeretettel

Ne ostorozzuk magunkat, amikor amúgy is a padlón vagyunk, mert azzal még mélyebbre ássuk magunkat. Guy Winch azt javasolja, hogy amikor a legjobban utáljuk magunkat, bármennyire is nehéz, de kezdjük el gyakorolni az önszeretetet, mondjuk el magunknak, hogy miben vagyunk jók, értékesek, mit tudunk, szeretünk igazán csinálni.

Beszéljünk úgy magunkhoz, mint a legjobb barátunkhoz. A kritikát, önsajnálatot felejtsük el.

5. Fedezzük fel az igazi értékeinket

Próbáljuk ki a következő gyakorlatot. Vegyünk elő egy lapot, és kezdjük felírni rá a pozitív tulajdonságainkat, kvalitásainkat. Például, hogy megbízhatóak, hűségesek, kitartóak stb. vagyunk. Ezután válasszunk ki egy tulajdonságot, majd azzal kapcsolatban írjunk 3-5 mondatot. A gyakorlatot egy hétig alkalmazzunk, így 7 nap után máris nagyobb önbizalommal fogunk rendelkezni.

Forrás: http://filantropikum.com/20-eves-szakmai-tapasztalattal-rendelkezo-pszichologus-ezt-javasolja-5-technika-hogy-atomeros-onbizalmunk-legyen/